No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Despre pepeni

Ultima modificare: 2010-09-28 | Primul publicat: 2010-09-27
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Despre pepeni
Pepenele este un fruct delicios ce nu trebuie sa lipseasca de pe nici o masa in perioada de vara. Pepenelui galben i se mai spune si cantalup deoarece era cultivat de catre calugari in aproprierea localitatii Cantaluppo.  

Plantarea pepenilor

 

Intelepciunea populara recomanda ca pepenii sa fie plantati in „cuiburi" sau grupuri. Oricum, nu este o cerinta. Daca cultivi cantitati mari, s-ar putea sa nu fie practic.

Cand plantezi in cuiburi, sadeste de la patru la sase seminte de pepene in fiecare cuib, la o adancime de la 1,25-2,5 cm, si lasa o distanta de la patru la sase picioare intre cuiburi.

Dupa incoltire, triaza si pastreaza trei sau patru plante, pe care le consideri cele mai sanatoase. Spatiul dintre randuri trebuie sa fie de la cinci la sase picioare. Tipurile "tufis" cele mai compacte pot tolera mai putin spatiu. Daca alegi sa nu plantezi in cuiburi, sadeste seminte la o distanta de 7,5-10 cm.

Cresterea pepenilor dureaza cea mai mare parte a sezonului de vara. Ei au nevoie de aproximativ 75 - 90 de zile. Chiar daca le ia ceva timp sa creasca, asteptarea merita din plin.

 

pepene verde
pepene verde

 

Boli si daunatori


Pepenele este o hrana favorita pentru o multime de insecte daunatoare. Printre cei mai obisnuiti daunatori sunt gandacul castravetelui si moliile. Ocazional, alte daunatoare invadeaza culturile de pepeni. Este recomandat tratamentul inaintea aparitiei insectelor.

Soarecii si cartitele adora de asemenea pepenii. Multi crescatori si-au vazut pepenii transformati in terci inainte de-a fi culesi. Inspectia indeaproape poate preveni atacul daunatorilor.

Plantele de pepene sunt foarte sensibile la mucegaiuri si alte boli provocate de ciuperci. Tratamentul timpuriu cu fungicide este eficient. Daca nu este detectat la timp, intreaga cultura poate fi afectata.

 

Recoltarea pepenilor:


Determinarea momentului cand un pepene este copt este o forma de arta. Ca regula generala, un pepene este copt cand tulpinita incepe sa se usuce. De asemenea capatul pepenelui este moale cand il presezi cu degetul mare. Un pepene este prea copt cand este moale peste tot. Pepenii pot fi culesi chiar inainte de-a se coace. Odata cultivati, vor rezista in jur de o saptamana fara sa fie tinuti in frigider si saptamani intregi in frigider.Tu ce zici?