No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 

Fisticul si importanta lui

Ultima modificare: 2010-11-18 | Primul publicat: 2010-06-21
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Fisticul si importanta lui
Fisticul a fost inca din cele mai vechi timpuri un simbol al sanatatii si bunastarii, deoarece contine elemente nutritive esentiale pentru o sanatate de fier. E cultivat la scara larga in Statele Unite, Turcia, Iran, Syria, Turcia si China, insa are nevoie de 8-10 ani de la plantare pentru a da primele roade.


Fisticul este fructul speciei de copaci apartinand familiei anacardaceae, din specia Pistacia. Planta are o marime medie, este sub forma de arbust foios, considerandu-se a fi originar din regiunea muntoasa a Vestului Asiei. Exista mai multe soiuri, insa cel mai popular este Kerman.

 

 

Fistic
Fistic

 

Fructul este in fapt o drupa, iar miezul semintei este partea comestibila. Creste sub forma de ciorchine, la fel ca strugurii. La exterior fructul matur are o culoare albicioasa, este tare, iar coaja sparta dezvaluie miezul de culoare galben-verde, cu lungimea de 2,5 cm si latimea de 1 cm in diametru.

 

Beneficii pentru sanatate


  • Fisticul abunda in minerale, vitamine, antioxidanti si alti compusi ce au un rol important in mentinerea unei stari de sanatate optime
  • In special, fisticul este foarte bogat in acizi grasi mono-saturati cum este acidul oleic, si o sursa de antioxidanti care ajuta la scaderea ‘colesterolului negativ'. Studiile au scos in evidenta ca dieta mediteraneana, bogata in acizi grasi monosaturati ajuta la prevenirea bolilor arterelor coronariene si a infarctului prin favorizarea profilului unui sange sanatos
  • Este o sursa bogata de multi compusi fito-chimici care contribuie la activitatea antioxidanta, cum sunt carotenul, vitamina E si compusii polifenolici. Studiile au demonstrat ca aceste substante ajuta organismul sa elimine radicalii liberi astfel ca suntem mai bine protejati impotriva bolilor si a cancerului sau infectiilor.
  • O sursa excelenta de vitamina E, continand aprox 23 gr/100 gr si bogat in special in gamma tocopherol; Vitamina E este un puternic antioxidant solubil gras, necesar pentru mentinerea membranei mucoase la nivel celular si a pileii, protejand-o de actiunea radicalilor liberi.
  • Fisticul contine mai multe complexe de vitamina B cum este riboflavin, niacina, thiamina, acidul pantothenic, vitamina B-6, si acid folic.
  • Contine multe minerale cum sunt potasiu, mangan, cupru si magneziu, calciu, zinc, fier si seleniu
  • Uleiul de fistic este un emolient excelent, ajutand la hidratatrea pielii. Este folosit in gatit si ca un ulei de baza sau de transmitere (carrier or base oil) in medicina traditionala, aromaterapie, si industria cosmetica sau farmaceutica.

Doar o mana de migdale pe zi va furnizeaza necesarul de minerale, vitamine, proteine si antioxidanti fenolici.

 

 

Prajitura cu fistic
Prajitura cu fistic

 



Selectare si depozitare


Este disponibil in magazine pe parcursul intregului an, in mai multe forme: cu sau fara coaja, sarat, prajit sau indulcit. Incercati sa cumparati produsul neprocesat. De cele mai multe ori se vinde impachetat in pungi vidate sau vrac.

Fisticul trebuie sa fie de culoare albicioasa, avand o coaja sanatoasa, compacta, uniforma in marime, simtindu-se tare in mana. Nu ar trebui sa prezinte sparturi, mucegai, pete sau miros ranced.

Cel cu coaja poate fi pastrat la loc racoros si uscat pentru mai multe luni, in vreme ce fisticul fara coaja trebuie pastrat intr-un recipient vidat in frigider pentru a evita rancezira.

 

Utilizare in bucatarie


De obicei este consumat in stare bruta, prin craparea manuala sau cu ajutorul unei masini speciale.

  • Poate fi prajit, sarat sau indulcit.
  • Are o aroma puternica. Baklavaua, un fel de mancare specific turcesc este preparat din fistic pisat, migdale si nuci, fiind indulcita cu sirop.
  • Fisticul prajit sau zdrobit este foarte bun daca este presarat peste salate, deserturi, in special inghetate, biscuiti, dulciuri sau torturi.
  • Fisticul taiat este delicios daca este adaugat in salate.
  • Aceste alune au devenit folosite la scara larga in cadrul portiilor de mancare dulce din tarile Asiei de Sud-Est

Tu ce zici?