No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

 
 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 
 

Caise

Avand aroma intensa si deosebit de placuta, caisele se numara printre cele mai apreciate fructe de masa, constituind totodata si o materie prima valoroasa pentru industria alimentara. Din ele se prepara gem, compot, marmelada, dulceata, suc, sirop. Caisele au numeroase utilizari si in cofetarie (inghetate, sufleu, serbet, prajituri, creme). Dulceata poate fi pregatita atat din caise verzi cat si din caise ajunse la maturitate. Detalii »

Soiuri nobile de struguri

Sa cunoastem citeva soiuri nobile. Sint soiuri straine introduse in cultura provenind din alte tari sau autohtone, adica soiuri provenite din vitele indigene existente inainte de aparitia filoxerei in podgoriile noastre si care necesita tratamente complete impotriva bolilor si a daunatorilor. Orice podgorean cunoaste bine soiurile nobile existente in cultura. Detalii »

Despre struguri

Strugurele este un fruct compus, a caror boabe, dupa forma si dimensiunea lor, pot fi : mici, mijlocii, mari, globuloase, ovoidale. Boabele strugurilor sunt de culoare alba, galbena, verde, roz, violet, neagra, alcatuind mai multe la un loc un ciorchine. Sunt formate dintr-un invelis, mai gros sau mai subtire, pielita, ce imbraca miezul si semintele. Detalii »

Visinele

Visinele sunt printre cele mai intalnite fructe din tara noastra. Sunt folosite in bucatarie la prepararea a tot soiul de bunatati, si sunt recomandate pentru cardiaci, obezi si pletorici. Detalii »

Merele

Merele sunt pe primul loc intre fructele speciilor pomicole cultivate in zonele de clima temperata. Ele sunt reprezentate prin soiuri de vara, cu coacerea in iulie-august (Aromat de vara, Red Melba, James Grieve) soiuri de toamna care se consuma in septembrie-noiembrie (Frumos de Voinesti, Parmen auriu) soiuri de iarna care se recolteaza in septembrie-octombrie si se pot pastra pana in aprilie-mai, iar unele chiar pana in iunie (Jonathan, Delicios auriu, Starkimson, Wagener). Practic, in conditiile tarii noastre, merele se pot consuma in stare proaspata in tot cursul anului. Detalii »

Afine

Afinele se obtin, in principal, din flora spontana cu precadere afinisurile de munte. Afinele sunt de fapt bobite mici cantarind intre 1—2.5 g, grupate in ciorchini. Ele au coaja vanata, acoperita cu pruina groasa, albastra. Deoarece sunt niste fructe foarte perisabile, afinele trebuie trebuie pastrare in incaperi racoroase, cu o temperatura de 10—12°C. Se pot pastra circa 4-5 zile Detalii »

Nucile

Nucul creste, cultivat sau semicultivat, aproape pretutindeni in tara noastra, din campie pana in zonele de munte, asa ca fructele lui sunt folosite in mod curent de populatie. Detalii »

Mure

Murul de padure, este foarte raspandit in tara noastra, cu deosebire in zonele deluroase si submontane. Datorita ghimpilor de pe tulpini, recoltarea murelor salbatice este destul de anevoioasa. Productia de mure se obtine in principal de la murul de padure. In plantatii comerciale si in gradinile populatiei se cultiva soiuri de mur fara ghimpi (Thornfree, Smoothstem, Evergreen), originare din America de Nord (S.U.A.). Fructele acestor soiuri se recolteaza in a doua jumatate a lunii august si in prima decada din septembrie. Detalii »

Prunele

Prunul este specia pomicola cea mai raspandita in tara noastra. E reprezentat in principal prin specia Prunus domestica L. In stare proaspata, prunele au si utilizari culinare : la placinta, tarta, prajituri, precum si la prepararea de magiun, dulceata, compot, jeleu. Din prune uscate se pregatesc diverse mancaruri (cu sau fara carne). Majoritatea productiei de prune a tarii noastre se foloseste pentru facerea tuicii. Detalii »

Perele

Perele sunt printre cele mai importante fructe deoarece alaturi de mere ele pot fi pastrate si consumate pe parcursul intregii ierni si la inceputul primaverii, cand ii asigura organismului vitaminele necesare si alte substante. De regula, perele nu sunt mai bogate in zaharuri decat merele, dar au gustul mai dulce, datorita aciditatii scazute. Peretii lojilor seminale la pere sunt cartilaginosi, fragezi, incat se pot consuma impreuna cu pulpa din jurul lor. Detalii »