No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 

Pepene galben

Ultima modificare: 2010-04-27 | Primul publicat: 2010-04-27
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Pepene galben
Pepenele galben este originar din Africa de Sud-Est. Este cunoscut de peste 2000 de ani, fiind mentionat in scrierile chineze cu 800 de ani inainte de Hristos. S-a raspandit pe toate continentele in special in zonele cu clima favorabile. Pepenele galben a fost introdus in Romania din secolul XIII-lea si in prezent se cultiva in zona de sud si sud-vest a tarii.

Descrierea pepenelui galben

 

Pepenele galben (Cucumis melo)  este o planta anuala, cu o perioada de vegetatie de 90-120 de zile. Tulpina este taratoare acoperita cu peri si emite usor radacini adventive, la contactul cu solul umed. Frunzele sunt palmate, mari, rotunjite, cu marginea intreaga sau dintata, acoperite cu perisori. Florile sunt unisexuate, de culoare galbena, grupate cate 1-3 la subsuoara frunzelor, cu polenizare entomofila. infloreste dupa 55-60 de zile de la semanat.

Fructele, foarte apreciate prin continutul bogat in hidrati de carbon, saruri minerale, prezinta forme si dimensiuni diferite, in functie de soi. Pulpa fructului este portocalie sau verde, suculenta, fondanta si aromata.

 

Cele mai intalnite soiuri de pepene galben

 

  • Turchestan - este un soi timpuriu, rezistent la seceta, cu pulpa fructului de culoare galben-verzuie, cu fructul de forma globuloasa usor turtita si o greutate de 0,8-1 kg.
  • Comoara Ungariei - este un soi semitarziu, formand fructe cu coaja galben-portocalie, pulpa verzuie si o greutate de 1-1,2 kg. Pulpa este zemoasa, dulce si aromata.
  • Cantalup - este un soi semitimpuriu, cu fructe sferic-turtite, de culoare galbena, pulpa galben-portocalie, rezistent la seceta, destinat consumului proaspat sau in patiserie.
  • Titus - este un soi semitimpuriu, cu fructe rotunde, galbene, cu pulpa galben-verzuie si o greutate medie de 0,8-1,5 kg.

 

pepene galben
pepene galben

 

Cerintele pepenelui galben

 

1. Caldura

Pepenele galben este mai pretentios fata de factorii de mediu, comparativ cu castravetele. Pentru crestere si fructificare, are nevoie de temperaturi de 25-30°C, iar pentru germinarea semintelor de 25-30°C, insa acest proces se declanseaza de la 14-16°C. In perioada de vara, suporta mai usor caldura si seceta decat castravetele, iar uneori fructele sunt de calitate mai buna. Nu suporta schimbarile de temperatura si curentii de aer.

 

2. Apa

Este destul de rezistent la seceta si nu suporta umiditatea ridicata din sol si nici variatiile de umiditate, deoarece se depreciaza fructele. Raspunde bine la irigare, pana in perioada de crestere a fructelor.

 

3. Lumina

Fata de lumina are pretentii mari, de aceea trebuie cultivat pe soluri bine expuse, plane sau cu expozitie sudica. Lipsa luminii determina o fructificare slaba, formarea unor fructe mici si deformate.

 

4. Solul

Prefera solurile profunde, usoare, revene, bine structurate si permeabile, cu drenaj natural foarte bun. Se obtin rezultate bune pe terenuri destelenite, iar daca terenul de cultura nu este adapostit natural, necesita instalarea unor perdele de protectie impotriva vantului.

 

Cum se cultiva pepenele galben?


Pepenele galben se seamana in prima decada a lunii mai, cand temperatura nu scade sub 10-12 0C. Semanatul se poate face in cuiburi pe suprafete mici, cate 4-5 seminte la cuib. Ca si lucrari de intretinere se aplica udarea, fertilizarea suplimentara, afanarea solului si combaterea bolilor si daunatorilor.

Recoltarea se face manual incepand cu a doua jumatate a lunii iulie, dupa ce fructele ajung la maturitate. Daca sunt lasati prea mult pe planta, pepenele galben crapa si se depreciaza calitativ.

 

pepene galben


Tu ce zici?