Portaltoiul la mar din ce pom trebui sa fie?
Marul cultivat face parte din genul Malus. Portaltoii folositi fac parte din aces gen. Altoirea se face de obicei pe mar salbatic sau paduret (pentru amatori).
Citeste tot raspunsul »
Dupa epoca de coacere, se deosebesc urmatoarele soiuri de prune:
![]() |
anna spath |
Prunele din soiul autohton Tuleu gras sunt neintrecute ca fructe de masa, iar, cea mai tare tuica se obtine din soiul Grase romanesti, care este cel mai bogat in zaharuri si are coacerea cea mai tarzie. Prunele Agen sunt foarte bune pentru uscat si industrializare. Celelalte soiuri de prune mentionate au folosinta mixta (pentru masa, uscare si industrializare).
Prunele contin : apa (73,5-86,9%), zaharuri (7 - 16%), acizi (0,38-0,81%), substante pectice (0,35-0,95%), taninuri (0,06-0,29) proteine (0,22-1,07%), celuloza (circa 0,6%), cantitati moderate de saruri minerale, sunt destul de bogate in provitamina A si in vitamine din complexul B (B1, B2, B4, biotina, acid pantotenie, vitamina PP), dar sarace in vitamina C. Dintre zaharuri, in prune predomina zaharoza (5,24%), iar zaharul reducator (levuloza si glucoza) detine, in medie 3.43 %.
In scopuri terapeutice se folosesc prunele proaspete, prunele uscate, produsele obtinute din prune (compoturile, indeosebi) si decoctul din frunze.
Cura de prune (3 zile pe saptamana) este indicata in ateroscleroza, hipertensiune, reumatism si obezitate. Prunele sunt energetice, diuretice, laxative, dezinfectante, decongestionante, stimulente hepatice si nervoase, precum si regeneratoare ale nervilor. Se recomanda in anemie, astenie, surmenaj, guta, constipatie, intoxicatii alimentare, colica biliara, ciroza hepatica, dischinezie biliara, hemoroizi.
Un bun laxativ natural sunt prunele uscate, inmuiate in prealabil in apa timp de 6-8 ore. Se mananca 8-20 de prune, dimineata, pe stomacul gol sau cu paine integrala si iaurt. Si compotul de prune are efect laxativ, mai ales cand este consumat, la aceeasi masa, cu miez de nuca usor prajit.
Datorita continutului mare de zahar, prunele uscate sunt contraindicate in diabetul zaharat. Fiind foarte nutritive, se recomanda sportivilor, copiilor, precum si persoanelor cu regimuri hipoazotate. Prunele uscate sunt un tonic al sistemului nervos.
Decoctul din frunze de prun, se face prin fierberea a 25-30 g frunze la 1 litru de apa. Acest decoct are proprietati diuretice, laxative, febrifuge si vermifuge.
Pentru delectarea noastra punem mai jos si o reteta delicioasa cu prune:
Ingrediente:
Mod de preparare