Se poate creste in Romania salvia divinorum?
Dupa cunostintele noastre este o planta cu unele intrebuintari dubioase. Pentru a cultiva astfel de plante este nevoie de autorizatie de la Autoritati.
Citeste tot raspunsul »
Extrem de delicioasa, avand culoarea rosie, zmeura este printre cele mai populare fructe de padure, fiind bogate in minerale, nutrienti si vitamine ce sunt necesare unei sanatati optime.
Exista mai multe specii cultivate, insa cele mai populare sunt hibrizii obtinuti din incrucisarea R. idaeus (zmeur european) si R. strigosus (zmeur american). Gustul fructelor difera in functie de soi, variind de la acid la dulce, prima varianta fiind destul de des intalnita.
![]() |
Zmeur european |
Din punct de vedere tehnic, fructul este o formatiune de boabe mici dispuse in jurul unei cavitati din mijloc. Fiecare dintre aceste boabe are propria samanta si pulpa.
Zmeura are forma conica, cantareste 4 gr si contine 80-100 de boabe aranjate in straturi circulare. Chiar daca cel mai raspandit soi (Rubus idaeus) are culoarea roz-rosiatic, hibrizii au culori dintre cele mai variate cum ar fi negru, purpuriu, portocaliu, galben si alb.
![]() |
Zmeura |
Zmeura este de cele mai multe ori disponibila intregul an in magazine, insa sub forma proaspata o veti gasi intre lunile iunie-octombrie. Acest fructe de padure sunt gata de a fi recoltate in momentul in care pot fi usor desprinse de pe tulpini, iar culoarea a devenit una intensa (rosu, negru, purpuriu, galben auriu, in functie de soi). In acel moment se considera ca sunt cel mai bine coapte si dulci.
Atunci cand cumparati din magazin, alegeti fructele stralucitoare, cu o culoare pronuntata, care au micile tulpine atasate, fara a fi murdare sau atinse de mucegai. Evitatile pe cele plate sau care prezinta urme de mucegai, vanatai ori decolorari.
Zmeura este usor perisabila, deci ar trebui cumparata cu doar cateva zile inaintea consumului. Inainte de a o pune la frigider, sortati-o si inlaturati bucatile deteriorate, pentru a nu transmite mucegaiul sau putregaiul si fructelor sanatoase. Pentru aceasta puneti-le fie intr-un bol fie pe o farfurie, avand sub ele un strat de prosoape de hartie si unul de folie de plastic.
In frigider, isi vor pastra prospetimea pentru 1-2 zile. Folositi-le cat mai repede sau daca nu, e de preferat sa le congelati.
Pentru a spala zmeura, cufundati-le pentru cateva minute in apa rece si frecatile pe fiecare in parte pentru a inlatura praful sau alte mizerii, dupa care uscati-o folosing un prosop de hartie.
Prin aceast metoda le veti aduce si la temperatura camerei, crescand-le aroma si imbunatatindu-le gustul. Apoi inlaturati tulpinile si frunzulitele daca e cazul, folosind mana sau un cutit.
![]() |