Extrem de delicioasa, avand culoarea rosie, zmeura este printre cele mai populare fructe de padure, fiind bogate in minerale, nutrienti si vitamine ce sunt necesare unei sanatati optime.
Exista mai multe specii cultivate, insa cele mai populare sunt hibrizii obtinuti din incrucisarea R. idaeus (zmeur european) si R. strigosus (zmeur american). Gustul fructelor difera in functie de soi, variind de la acid la dulce, prima varianta fiind destul de des intalnita.
Din punct de vedere tehnic, fructul este o formatiune de boabe mici dispuse in jurul unei cavitati din mijloc. Fiecare dintre aceste boabe are propria samanta si pulpa.
Zmeura are forma conica, cantareste 4 gr si contine 80-100 de boabe aranjate in straturi circulare. Chiar daca cel mai raspandit soi (Rubus idaeus) are culoarea roz-rosiatic, hibrizii au culori dintre cele mai variate cum ar fi negru, purpuriu, portocaliu, galben si alb.
Beneficii pentru sanatate
- Zmeura este un fruct cu putine calorii si grasimi saturate, insa constituie o sursa bogata de fibre si antioxidanti.
- Fructul are un continut ridicat de fito-chimicale flavonoide fenolice cum sunt anthocyanins,acidul ellagic (a. tannin), quercetin, acidul gallic, cyanidins, pelargonidins, catechins, kaempferol si acidul salicilic. Studiile stiintifice arata ca acesti compusi ajuta trupul sa lupte impotriva cancerului, imbatranirii si a bolilor neurologice.
- In stare proaspata, zmeura este o sursa excelenta de vitamina C, un puternic antioxidant. Consumul acestei vitamine ajuta sistemul imunitar sa lupte impotriva agentilor infectiosi, a inflamatiilor si a radicalilor liberi.
- Contine vitamine, antioxidante ca vitamina A si E, pe langa antioxidantii deja mentionati, fiind bogata in flavonoizi poli-fenolici care imbunatatesc sanatatea cum sunt luteina, zeaxanthin si beta carotenul , insa in doze mai mici. Acestea lupta impotriva radicalilor liberi derivati din oxigen si speciilor de oxigen reactiv, ce joaca un rol important in multe boli si in procesul de imbatranire.
- Zmeura are o capacitate de absorbtie a radicalilor obtinuti din oxigen de 4900 per 100 grame, cel mai bine pozitionat fruct intr-un clasament de acest gen.
- Contine cantitati importante de minerale ca potasiu, mangan, cupru, fier si magneziu. Potasiul este o compoenenta importanta a celulelor si a fluidelor din organism, care ajuta la controlul tensiunii arteriale si a batailor inimii. Manganul este folosit ca si co-factor pentru enzima antioxidanta superoxide dismutase, iar in cazul cuprului, el este util in producerea de hemoglobine.
- Bogata in vitamina B si vitamina K, contine vitamina B6 in cantitati insemnate la fel ca si in cazul niacinuliu, riboflavinlui si a acidului folic. Aceste vitamine indeplinesc rolul de co-factor, ajutand corpul in metabolismul carbohidratilor, proteinelor si grasimilor.
- Xylitolul, este un substitut al zaharului care se extrage din zmeura, continand doar 9.6 calorii, pe langa o lingura de zahar, ce contine 15 unitati. Se absoarbe insa mai incet si nu contribuie la cresterea glicemiei, putand fi utilizat de catre diabetici.
Selectare si depozitare
Zmeura este de cele mai multe ori disponibila intregul an in magazine, insa sub forma proaspata o veti gasi intre lunile iunie-octombrie. Acest fructe de padure sunt gata de a fi recoltate in momentul in care pot fi usor desprinse de pe tulpini, iar culoarea a devenit una intensa (rosu, negru, purpuriu, galben auriu, in functie de soi). In acel moment se considera ca sunt cel mai bine coapte si dulci.
Atunci cand cumparati din magazin, alegeti fructele stralucitoare, cu o culoare pronuntata, care au micile tulpine atasate, fara a fi murdare sau atinse de mucegai. Evitatile pe cele plate sau care prezinta urme de mucegai, vanatai ori decolorari.
Zmeura este usor perisabila, deci ar trebui cumparata cu doar cateva zile inaintea consumului. Inainte de a o pune la frigider, sortati-o si inlaturati bucatile deteriorate, pentru a nu transmite mucegaiul sau putregaiul si fructelor sanatoase. Pentru aceasta puneti-le fie intr-un bol fie pe o farfurie, avand sub ele un strat de prosoape de hartie si unul de folie de plastic.
In frigider, isi vor pastra prospetimea pentru 1-2 zile. Folositi-le cat mai repede sau daca nu, e de preferat sa le congelati.
Utilizare in bucatarie
Pentru a spala zmeura, cufundati-le pentru cateva minute in apa rece si frecatile pe fiecare in parte pentru a inlatura praful sau alte mizerii, dupa care uscati-o folosing un prosop de hartie.
Prin aceast metoda le veti aduce si la temperatura camerei, crescand-le aroma si imbunatatindu-le gustul. Apoi inlaturati tulpinile si frunzulitele daca e cazul, folosind mana sau un cutit.
Sugestii de servire:
- Bucatile proaspete de fructe sunt excelente, in special in salate de fructe sau verdeturi.
- Pot constitui o gustare excelenta intre mese.
- Zmeura este folosita frecvent in patiserie, in special in produsele ‘daneze'.
- Sunt de multe ori adaugate in lapte sau produse derivate, rezultand astfel inghetate, iaurturi si alte produse cu aroma acestui fruct