Am auzit ca se pot planta cartofi in ghivece. E adevarat? Si daca da care e procedura de lucru?
Cartofii se pot planta fie intr-o galeata sau in saci din material plastic inchis la culoare, care se incalzesc rapid. Pe fundul vasului trebuie sa faceti niste gauri care asigura scurgerea apei. Apoi puneti un strat de pietris pentru drenaj, un strat de 15 cm de pamant de calitate. Puneti apoi 3-4 cartofi de cultura. Dupa ce lastarii au aproximativ 10 cm inaltime ingropatii in pamant. Lasati sa se vada doar varfurile frunzelor.
Sunteti fumatori si nu reusiti sa renuntati la acest obicei nesanatos? Incercati macar sa reduceti din efectele nocive ale fumatului consumand... migdale. S-a dovedit stiintific ca nivelul de stres al fumatorilor cauzat de substantele oxidative ale fumului de tigara poate sa scada considerabil daca acestia consuma zilnic un pumn de migdale.
Inscriptia "Fumatul poate sa ucida" de pe cutiile de tigari nu este de ajuns pentru a ne convinge de efectele negative ale tutunului si pentru a ne determina sa renuntam la fumat. Daca inscriptia oricum nu o luam in considerare, macar sa contraatacam efectele nocive ale fumatului. Asa ca, haideti sa consumam migdale.
In urma unui studiu realizat de cercetatori chinezi si americani s-a dovedit ca in urma consumului zilnic al unui pumn de migdale cu continut ridicat de ulei se reduce semnificativ starea de stres.
Cercetatorii chinezi au studiat 60 de fumatori tineri, care fumeaza intre 5-20 de tigari pe zi. Acestia au fost rugati sa consume 84 de grame de migdale, zilnic, timp de 4 saptamani. Tinerii consumau acelasi numar de calorii pe care il au migdalele, doar ca, sub forma de carne de porc.
Li s-au administrat in sange doua substante oxidative care indica stresul. Una dintre substante este 8-OHdG, iar cealalta MDA, care se gaseste in cantitate mare in sangele fumatorilor si indica activitatea celor 3 enzime antioxidante principale. Aceste enzime sunt: SOD, Gpx (glutacio peroxidaza) si CAT (catalaza). Rezultatele obtinute au fost comparate cu cele ale unui grup de nefumatori. Rezultatele de dinaintea curei: nivelul de substante 8-OHdG si MDA a demonstrat ca stresul antioxidant a fost mult mai puternic la fumatori ca la cei nefumatori (64% si 184%). Nivelul antioxidantilor SOD si Gpx a crescut cu 35 si 16% dupa 4 saptamani de consum de migdale, iar nivelul de 8-OHdG si MDA a scazut cu 28 si 34%, in comparatie cu nivelul consumatorilor de carne de porc. Aceste rezultate demonstreaza ca migdalele sunt benefice pentru organism si ajuta la eliminarea stresului oxidativ. Migdalele contin vitamina E, fibre, fitosterol si acizi grasi nesaturati, care ajuta la imbunatatirea starii de sanatate.
Niste informatii complementare despre migdale
Migdalele contin 20% proteine, la fel ca si carnea. Datorita Ca, Mg, K, P, Fe, are efect alcalin. Continutul de acizi grasi nesaturati este de 65%, la fel ca in cazul uleiului de masline extra-virgin. Contin 15% fibra solubila, reduc nivelul colesterolului din sange. Vitamina E are efect antioxidant. Valoarea TAC (Total Antioxidante Capacity - Activitate totala antioxidanta) a 30 g migdale este de 1300 milimol.
Alatura-te comunitatii noastre. INREGISTRAREA e foarte simpla. Trebuie doar sa-ti alegi un nume de utilizator, scrie adresa ta de e- mail, parola preferata si asteapta mailul de confirmare. Odata ce ai confirmat contul, lucrurile devin tot mai simple. Bine ai venit!