Portaltoiul la mar din ce pom trebui sa fie?
Marul cultivat face parte din genul Malus. Portaltoii folositi fac parte din aces gen. Altoirea se face de obicei pe mar salbatic sau paduret (pentru amatori).
Citeste tot raspunsul »
Rodiile sunt printre cele mai populare fructe, avand o aroma unica, un gust deosebit si calitati care le recomanda drept remediu pentru mai multe afectiuni. Este unul dintre ingredientele ce alcatuiesc noul curent culinar "super fruits".
Planta este o tufa sau un copac de mici dimensiuni, apartinand familiei Lythraceae din specia Punica. Numele stiintific al rodiei este de "Punica granatum".
Copacul, despre care se crede ca este originar din zona himalayana a Indiei, are o inaltime la maturitate cuprinsa intre 5-8 metri, fiind cel mai des intalnit in subcontinentul India, in tari ca Iran, zona Caucazului sau regiunea Mediteraneana.
![]() |
Rodii |
Este plin de fructe rotunde, de culoare rosu stralucitor, purpuriu sau galben-portocalii, in functie de soi. Fiecare rodie are intre 6-10 cm in diamentru si cantareste aproximativ 200 de grame. Coaja este dura, cu o textura asemanatoare pielii.
Interiorul rodiei este separat in compartimente de ziduri membranoase, care au textura unui servetel. Fiecare compartiment contine pulpa zemoasa, rosie sau roz, precum si samanta, care poate fi dura sau moale (depinzand de cat de copt este fructul).
Cele mai gustoase rodii sunt cultivate in provinciile din Estul si Centrul Afghanistanului. Fructele sunt coapte atunci cand au dezvoltat o culoare specifica, iar la lovirea usoara scot un sunet metalic. Rodiile trebuie culese inainte de a se coace prea mult, deoarece tind sa crape, iar semintele devin dure si necomestibile.
In magazine, alegeti rodiile care au o coaja fina, fara vanatai, taieturi sau urme de mucegai. In general, pot fi depozitate pe rafturi, tinute la temperatura camerei timp de 5-8 zile sau le puteti pune in frigider.
![]() |
Sectiune dintr-o rodie |
Spalati rodiile in apa rece sau clatiti in apa calduta pentru a le aduce la temperatura camerei daca au fost tinute in frigider.
Pentru a va bucura de aroma puternica, consumati rodiile proaspete fara a adauga nimic. In general, le puteti consuma direct din mana, dupa ce faceti o taietura verticala in fruct pentru a-l separa in bucati.
Saculetii de suc sunt apoi scosi, iar membranele albe şi cojile sunt separate de seminte. Separarea este simplificată prin realizarea acestei sarcini intr-un bol de apă, unde semintele se vor cufunda, iar pulpa va pluti la suprafata. Indepartati apa si separati semintele.