Am plantat anul trecut o mini livada de 100 de pomi pe un teren de 3000 m2. S-au prins 92 si au inmugurit si au infrunzit. Primii s-au inbolnavit ciresii.
In timpul iernii in zile cu temperaturi ce depasesc 0 grade celsius (februarie inceputul lui martie este timpul favorabil) se efectueaza stropiri cu ulei horticol si zeama bordeleza. Uleiul horticol se administreaza inainte de aparitia mugurilor. Tratamentele cu zeama bordeleza se pot efectua pana inainte de pleznirea mugurilor.
Buna ziua, am primit un fruct, care nu stiu daca este comestibil si nici cum arata copacul (pomul).
Fructul arata exact ca un grapfruit cu coaja verde, insa coaja nu este neteda, este gofrata (basicata) seamana cu coaja tartacutei galbene.
Fructul este mai greu si mai dens decat grapfruitul. As vrea sa stiu ce este si daca este comestibil. Creste in Romania.
Multumesc pentru ajutor!
Raspuns:
Buna,
Fructul respectiv se numeste Sweetie sau Oroblanco. E o combinatie intre pomelo si grapefruit alb. Are mai putine seminte si pulpa e mai dulce decat cea a grapefruit-ului insa coaja alba ce imbraca pulpa e amaruie.
A aparut in urma unor experimente, sa le spunem culinare, ale unor cercetatori de la Universitatea California.
Acesti pomi sunt cultivati in zonele calduroase, nicidecum in tari precum Romania care au un climat temperat. Israel cultiva astfel de fructe inca din 1984, de altfel, aceasta tara a patentat denumirea de Sweetie.
O imagine cu acest fruct gasiti aici: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Sweetie_%28Citrus%29.jpg