No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 
Plante Categorie
Boli si daunatori Proprietate

Pune o intreabare: danutza_cs

Specialist: Horticultor InfoGradina.ro

Intrebare:
Am cumparat de 8 martie o camelie. Avea 2 boboci care s-au deschis, apoi au iesit o gramada de frunze noi, am fost tare incantata. Arata splendid.
Dupa 2, 3 saptamani insa au inceput sa cada frunze, 3, 4 pe zi. Am cumparat un vas nou, crezand ca motivul este pamantul din ghiveciul de la florarie, care avea un aspect mai ciudat, am pus-o in vasul nou, cu pamant de la florarie.
Frunzele ii cad in continuare, frunzele cele noi se innegresc si aproape ca se topesc, iar cele mai vechi se maronesc pe la margini si apoi cad.
Mi-e tare teama ca o pierd.
Va rog sa-mi spuneti ce pot face ca s-o salvez.


Raspuns:
Buna Danutza,

Inainte de toate, sunt cateva lucruri de care trebuie sa tii cont atunci cand ingrijesti o planta atat de sofisticata si pretentioasa precum e Camelia.
Acestei plante ii place mediul acid insa nu suporta calciul si sarurile, nu e indicat sa o tii in locuri unde razele soarelui o ating in mod direct, nu o tine in locuri unde e curent sau prea cald sau frig. Temperatura ideala pentru o Camelie se situeaza intre 10 si 15 grade Celsius.
Sper ca ghiveciul in care ai mutat-o e destul de mare incat sa-i permita sa se dezvolte, mai ales ca are radacini mari. Nu ai facut bine mutand-o atat de repede dupa ce ai cumparat-o. E o planta pretentioasa la schimbari drastice.
Pamantul Cameliei trebuie sa fie fara calciu insa bogat in turba si nisip.
Acum ca a venit vara trebuie sa-i reimprospatezi pamantul de la suprafata. Faptul ca frunzele cad si se topesc in ghiveci e un lucru bun. Formeaza un strat de ingrasamant natural pentru planta. Pamantul cu azalee e cel mai bun pentru Camelii pentru ca e bogat in fier.
De asemenea, cand o uzi foloseste apa distilata sau fierbe apa de la robinet, las-o sa se raceasca si abia apoi uda planta. Poti pune chiar si o lingura de otet in apa fiarta, insa nu o pune pe planta decat dupa ce a stat 24 de ore.
Cel mai probabil frunzele s-au facut maronii pentru ca nu i-a placut apa.

Asadar, sfatul meu e sa tii planta la loc racoros si umbros (dar nu intunecat!) si sa o uzi cu apa distilata. Evita apa de la robinet sau apa din comert care are o concentratie mare de calcar si saruri!


Un weekend linistit,
Horticultor InfoGradina.ro



Informatii pe aceeasi tema:

Mai multe întrebări şi răspunsuri din aceeasi categorie »
Mai multe întrebări şi răspunsuri »