Am plantat anul trecut o mini livada de 100 de pomi pe un teren de 3000 m2. S-au prins 92 si au inmugurit si au infrunzit. Primii s-au inbolnavit ciresii.
In timpul iernii in zile cu temperaturi ce depasesc 0 grade celsius (februarie inceputul lui martie este timpul favorabil) se efectueaza stropiri cu ulei horticol si zeama bordeleza. Uleiul horticol se administreaza inainte de aparitia mugurilor. Tratamentele cu zeama bordeleza se pot efectua pana inainte de pleznirea mugurilor.
Am un lamai care creste foarte interesant, pe verticala...are cateva ramificatii jos, dar a atins deja 190 cm si tinde in continuare sa creasca pe verticala, fara ramificatii...in plus secreta o substanta lipicioasa pe frunze...
Ce anume ar trebui sa fac pentru a-l convinge sa creasca mai...ca un copac...?
Inca o problema. Am o alta planta pe care nu stiu sa o identific (are aspectul unui palmier, cu un singur trunchi si cu frunze lungi, verde inchis) si care are dificultati de crestere....tinde permanent sa se ofileasca si sa isi lase frunzele ´pleostite´....ce anume sa fac?
Va mulrumesc!!
Raspuns:
Buna ziua,
Referitor la lamai.
Substanta lipicioasa de pe frunze nu este secretia lamaiului, este un semn caracteristic existentei paduchilor de frunze. Folositi un tratament corespunzator recomandat la magazinele de specialitate. Repetati tratamentul conform datelor de pe prospect.
La supermarketuri exista un spray cu specificatia pentru cosinele (printre alte recomandari). Cresterile excesive pe verticala pot fi datorate luminii insuficiente. Trecand peste tendinta naturala a pomului de as forma un anumit tip de coroana marimea si forma acesteia sunt determinate prin taierile de formare.
Referitor la a doua planta, cresterea insuficienta se datoreaza lipsei de elemente nutritive (fertilizant). Pleostirea frunzelor se poate datora excesului de umidate.