Marul cultivat face parte din genul Malus. Portaltoii folositi fac parte din aces gen. Altoirea se face de obicei pe mar salbatic sau paduret (pentru amatori).
Unul din ciresii plantati toamna trecuta (care se prezinta sub foma de "nuia" - respectiv un trunchi subtire care pleaca din punctul de altoire) - am crezut ca nu s-a prins intrucit in primavara asta nu a avut niciun mugure activ (avea citiva muguri mici din toamna) si trunchiul a ramas golas. Abia acum am observat insa ca are multe frunze care i-au dat fix din punctul de altoire, deci el s-a prins si e "in viata". As vrea sa stiu ce as putea sa fac acum cu el - sa distrug frunzele de la baza, din altoi, in ideea ca as putea sa-l "fortez" sa-i dea muguri pe trunchi, sa tai trunchiul in toamna si sa las sa se formeze in timp un alt tunchi din frunzele de pe altoi?
Raspuns:
Buna ziua,
Daca mugurii sunt crescuti de sub altoi atunci portaltoiul este cel care a lastarit. Acesta este un fenomen nedorit intrucat portaltoiul nu produce fructe de calitate. Poate ca totusii mugurii sunt din altoi. Lasati doar 3 muguri pe restul puteti sa ii suprimati.