No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

 
 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 
 
 
 

Cultura plantelor in solar

Ultima modificare: 2010-05-19 | Primul publicat: 2010-05-19
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Cultura plantelor in solar
Cresterea legumelor si a rasadurilor in solarii este atat de rapida, incat momentul recoltarii poate sa apara si cu doua saptamani mai devreme decat la plantele crescute in alte conditii. Avantajul solariilor fata de cel al rasadnitelor este faptul ca acoperisul din folie poate fi montat si mutat peste oricare strat de legume.

Cum se construiec solariile?

 

Solariile de tip tunel le construim astfel: folia transparenta cumparata din comert o fixam pe un schelet curbat (putem cumpara scheletul gata fabricat), de diferite marimi, potrivit pentru diferite straturi. Aceasta poate fi o varianta chiar mai ieftina decat cel facut in casa.

Daca vrem sa construim noi un solar sau unul de tip tunel, trebuie sa ridicam mai intai scheletul format din tevi din material plastic sau fier, curbate. Daca vrem sa construim doar un solar de dimensiuni mici, trebuie sa potrivim scheletul la o distanta de aproximativ 50-100 cm (pentru solariile de tip tunel scheletul este asezat la o distanta mult mai mare decat in mod obisnuit).
Intindem folia pe lungime, deasupra scheletului, iar la capatul solarului o strangem ca pe o perdea si o fixam cu caramizi. Sa fixam folia la baza, pe lungimea solarului, cu o scandura pe care sa asezam pietre, pentru ca vantul sa nu o indeparteze, dar in acelasi timp sa o putem deschide oricand lateral in vederea aerisirii.

In solarul astfel pregatit, legumele pot ramane pana la recoltare, daca asiguram o aerisire corespunzatoare. in functie de vreme, semanatul in solarii poate sa inceapa de la mijlocul lunii martie.

In zilele calduroase de primavara trebuie sa aerisim, sa deschidem partea ingusta a solarului, sa ridicam folia si sa o fixam de primii stalpi de sustinere. De-a lungul verii trebuie sa facem o serie de lucrari de intretinere: plivirea buruienilor, udatul, aerisirea. Ca sa putem executa aceste lucrari, ridicam folia pe partea mai lunga a solarului si o fixam pe acoperisul amplasamentului.

 

 

Seră-solar sau solar de tip tunel de dimensiuni joase
Seră-solar sau solar de tip tunel de dimensiuni joase

 

Solarul il putem pastra si pe perioada iernii. In acest caz recomandam ingroparea marginilor in pamant, pentru ca folia sa nu fie luata de vant si sa oferim legumelor rezistente la ger o protectie sigura impotriva ploii si a zapezii.

Daca constructia solarului ni se pare prea complicata, putem sa intindem pur si simplu folia direct peste strat. Folia intinsa astfel trebuie fixata doar la margini. Spre deosebire de solar, folia intinsa in acest fel poate fi lasata doar pana la inceputul dezvoltarii plantutelor. si aceasta metoda este de un mare ajutor - grabeste incoltirea semintelor, dar in momentul in care creste temperatura si plantutele incep sa se dezvolte, folia trebuie indepartata. Este bine sa indepartam folia cand vreme de afara devine mai mohorata sau ploioasa, caci razele directe ale soarelui le poate afecta.

Astfel putem ajuta plantutele sa se adapeze la temperaturile exterioare. Folia o impaturim cand este complet uscata si o depozitam intr-un loc uscat si intunecos. Astfel o putem refolosi si in primavara urmatoare.
Daca ridicam solarul cu mult inaintea semanatului, legumele vor ajunge intr-un strat bine pregatit.

 

gradina de legume
gradina de legume

 

Acest articol ne-a fost oferit de Editura Casa. Mai multe puteti citi in cartea "Gradina de legume" pe care o puteti comanda aici!


Tu ce zici?