No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Cum sa amenajam aleile din gradina?

Ultima modificare: 2010-03-25 | Primul publicat: 2010-03-17
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Cum sa amenajam aleile din gradina?
Intr-un mod sau altul, trebuie sa traversam gradina. Potecile sunt usor de recunoscut: sunt locurile batatorite. Asa ca azi vorbim de alei sau pavaje interesante. Prima intrebare este, pe unde sa construim aleile din gradina?

 

Ne putem diviza gradina pe principii estetice, de pilda sa ne proiectam aleile simetric sau sub alte forme aspectuoase. Dar, daca ne-ar placea sa si umblam pe alei, este mai indicat sa incepem prin a cauta drumurile existente deja (care se recunosc usor dupa iarba batatorita sau dupa tufisurile rupte).
Daca ne-am schitat liniile directoare, putem sa incepem munca.

Aleile sunt elemente foarte importante in gradina, conferind caracter si personalitate gradinii noastre. Amenajarea aleilor implica mult rafinament si gust din partea proprietarului.

 

 

In gradinile cu aspect natural, trebuie sa tinem seama de acest lucru si in alegerea materialelor necesare pentru alei, si sa ne orientam spre cele naturale: nisip, pietris, lemn, piatra. Spatiile dintre straturi sunt, relativ, simplu de amenajat: lasam loc de trecere printre plante, pe care va creste iarba fina, tunsa foarte scurt.

 

Alei din lemn

 

Bustenii de lemn dau un aspect natural deosebit la fel ca si placile din lemn folosite pentru

upload_ro_RO/articles/4/343/2_original.jpg
pavajul aleilor. Obtinerea lor nici nu este atat de grea. Bustenii, care pot fi taiati circular, pe orizontala, sau in forma de hexagon, se asaza pe un substrat de nisip, foarte strans, bucata langa bucata si sunt spalati cu nisip si apa, de mai multe ori, succesiv. Inaltimea placilor obtinute din busteni este intre 10-15 cm.

Si in comert se pot gasi asemenea placi pentru pavaj din lemn natural. Este o solutie mai costisitoare dar placile sunt mai aspectuoase, mai rezistente si mai uniforme.

Acestea sunt tratate in mod special, prin impregnarel a temperaturi foarte ridicate si sub presiune, cu substante care le confera rezistenta in timp si le feresc de atacuri ale daunatorilor si de degradare din cauza intemperiilor. Nu este de neglijat efectul ignifug al substantelor cu care sunt impregnate. Placile rotunde ca si bucatelele mai mici, pot fi foarte armonios imbinate.

Putem construi alei si din traverse de cale ferata, neajunsul acestora este, insa, faptul ca, in timpul ploilor, se aluneca foarte usor pe ele.

 

Cei mai importanti pasi de urmat:

 

  • Sa fixam cu exactitate traseul aleilor si sa sapam, pana  la aproximativ 25 cm adancime.
  • In locul pamantului scos, pentru a favoriza penetrarea apei in sol, punem un strat de pietris deasupra caruia urmeaza un strat de aproximativ 5 -10 cm de nisip.
  • Nivelam suprafata nisipului cu o scandura. Marcam marginile aleilor fixand scanduri pe care, ulterior, le vom indeparta.
  • Fixam placile de lemn foarte strans una langa cealalta, in asa fel, incat spatiul ramas intre ele sa fie cat mai mic posibil. Cu multa pricepere, incercam sa imbinam placile de diferite marimi. Cu ajutorul unui nivelmetru, asezam placile pe orizontala si, cu un ciocan de cauciuc, le potrivim in asa fel, incat, intreaga suprafata sa fie pe stratul de baza.
  • Spatiile ramase printre placile de pavaj, le umplem cu nisip si, cu ajutorul unei maturi obisnuite, curatam surplusul de nisip de pe placi.
  • Batatorim, cu ajutorul unui compresor - daca avem - aleea si mai punem un strat de nisip, apoi, spalam bine cu apa.
  • La fel procedam si in cazul in care ne gandim sa amenajam aleile din beton sau din piatra. Si daca optam pentru aceste materiale, este extrem de important sa pregatim bine substratul iar, la final, sa batatorim foarte bine placile. Si aici, pentru a umple spatiile dintre placi, ramase libere, putem folosi nisipul.

 

 


Tu ce zici?