No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Cum sa faci legatura intre gradina si casa?

Ultima modificare: 2010-04-28 | Primul publicat: 2010-03-29
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Cum sa faci legatura intre gradina si casa?
Gradina este o parte integrata in domiciliului nostru. Intocmai ca pe oricare incapere din casa o amenajam, o aranjam, sau chiar ne odihnim in ea.

Gradina nu este doar un spatiu mai stramt, ce imprejmuieste constructia, nu este nici un intregitor al acesteia, ci o prelungire organica a locuintei. Cladirea si gradina sunt un tot unitar si, completandu-se reciproc intregesc astfel functiile caminului nostru.

 

Spatiile interioare ale locuintei si spatiul exterior, al gradinii, depind de modul in care sunt concepute si astfel confera mediului in care traim utilitate, comoditate si frumusete.

 

Trecerea din casa spre gradina


In timpul realizarii, de regula, cladirea capata prioritate si abia dupa ce ne mutam, ii atasam gradina, cu mai mult sau mai putin succes. Legatura cu gradina se face, de cele mai multe ori, printr-o portita din spatele casei sau, eventual, printr-o terasa ce tine ca mod de concepere, mai degraba de constructia in sine decat de gradina.

Astfel, pierdem elementul care ar putea stabili acea legatura dintre constructie si spatiul gradinii, care ar crea impresia de unitate si nu de doua elemente alaturate, dar „straine" intre ele.

gradina
Gradina casei.foto:flickr.com


Modul de proiectare al gradinii


Inca din stadiul de proiectare a constructiei ar trebui sa ne preocupe si felul in care va fi amenajata gradina deoarece, acolo va fi tot un spatiu de locuit . La constructie si la gradina trebuie sa ne gandim ca la un tot, iar proiectarea lor trebuie facuta tot asa si nu separat.

Am putea sa amenajam o trecere directa intre cele doua, de pilda, gradina si sufragerie. Tot astfel, camera de oaspeti sau holul pot fi legate de gradina sau, eventual, dintr-o curte interioara mai mica putem forma o trecere nemijlocita, spre spatii din interiorul casei.
Legatura casei cu gradina se poate face prin garaj sau prin alte anexe gospodaresti. Incaperilor utilizate pentru depozitarea uneltelor sau celor in care ati amenajat un atelier, le puteti face intrare separata din gradina.

gradina mica
Gradina mica langa casa.foto:flickr.com


Gradina un spatiu mirific pentru relaxare

 

Pentru un randament sporit al functionalitatii, putem folosi gradina, ca spatiu de relaxare sau de intrunire, atunci cand avem un numar mai mare de oaspeti, fie in aer liber fie amenajand o filigorie sau, pur si simplu sub o umbrela mare de vara.
Locul de joaca este bine sa fie prevazut undeva, mai departe de constructia in sine dar sa poata fi supravegheata cu usurinta activitatea copiilor.

 

spatiu de joaca
Spatiu de joaca in gradina.foto:flickr.com


Amenajarea cat mai estetica a gradinii si a casei

 

Tinand seama de aceste sugestii si de nevoile celui care va folosi spatiul respectiv se poate incepe la amenajarea gradinii si a cladirii.
Intre spatiul interior si cel exterior trebuie stabilita o asemenea legatura incat sa nu afecteze nici o parte din cele doua. Sa dea exteriorului libertatea de a fi privit dinspre interior, fara a fi perturbat de vreun obstacol. Daca gradina poate fi privita doar printr-un gemulet dreptunghiular ingust, atunci va blocheaza vederea, si limteaza privelistea, ascunzand astfel o imagine de ansamblu a spatiului exterior. Chiar si cu binoclu, puteti observa doar fragmente de peisaj, si daca doriti sa priviti spatiul in toata splendoarea sa, acest lucru il puteti face doar cu ochiul liber.
Daca indepartam peretele despartitor dinspre gradina sau il inlocuim cu un perete de sticla de la podea pana la plafon, exteriorul se leaga organic de interior si, astfel, spatiul locuintei se largeste castigand teren spre libertate, spre deschidere, disparand granita dintre interior si exterior. Atunci chiar daca stati in casa, aveti aproape o parte din gradina din exterior.

 

gradina frumoasa
Gradina elegant amenajata.foto:flickr.com


Ce se poate folosi pentru aranjarea cat mai perfecta a gradinii?

 

Procesul imbinarii cat mai placute a cladirii cu gradina se rezolva cu adevarat atunci cand materiale folosite in interiorul cladirii se regasesc si in exterior, in gradina, eventual in alte forme de utilizare (de pilda, pietre prelucrate mai dur din gradina, pot fi utilizate si in spatiul din interior).
Elemente din constructia cladirii se pot continua in spatiul exterior, al gradinii, dobandind si alte functii.
Nu trebuie sa insistati, in mod deosebit asupra expunerii plantelor. Ele se pot plasa din loc in loc, in spatiul interior aducand, astfel, ceva din frumusetea de afara, creand buna dispozitie, calm si liniste.
Se recomanda sa se evite, sub orice forma, discrepanta intre aspectul gradinii, spatiul din exterior si locuinta in sine, spatiul din interior, in care locuiti. Ca dispunere pe nivel, este indicat ca, gradina si casa sa fie la aceeasi inaltime, astfel incat sa pasim din locuinta in gradina intocmai cum pasim dintr-o camera in alta. O diferenta de nivel intre cladire si gradina de 30-40 de centimetri insa, este nesemnificativa, si se admite, neconstituind o linie despartitoare intre cele doua.


Tu ce zici?