No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
 
 
 

Flori portocalii - Cele mai frumoase flori portocalii

Ultima modificare: 2010-10-06 | Primul publicat: 2010-10-06
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Flori portocalii - Cele mai frumoase flori portocalii
Portocaliul, impreuna cu rosul si galbenul, este considerat una dintre "culorile calde" .Daca doriti sa atrageti privirile vizitatorilor gradinii dumneavoastra plantati flori in nuante de portocaliu . In contrast cu culorile amintite, albastru, purpuriu si verde sunt considerate "culori reci", fiind mai potrivite intr-o gradina destinata relaxarii si meditatiei.

 

Iata cateva exemple de plante cu flori portocalii pe care le-ati putea utiliza in gradina:

 

1. Crocosmia

 

Cultivati crocosmia in locuri insorite sau partial umbrite, pe soluri bine drenate. Frunzisul acestei plante seamana cu al iris-ului in timp ce florile amintesc de cele ale freziilor. Toamna, scoateti tuberobulbii plantei si depozitati-i peste iarna, avand grija sa nu se usuce. Crocosmia "Lucifer" poate ajunge la 1 m inaltime.

 

crocosmia lucifer
Crocosmia "Lucifer"

 

2. Lantana


Dupa cum le sugereaza si numele latinesc (Lantana camara) plantele de lantana sunt arbusti cataratori. Este o specie tropicala care poate fi crescuta ca si planta perena. Cea mai des intalnita culoare a florii este portocaliu.

 

3. Crinul de zi portocaliu


Asa cum arata si fotografia, exista un crin portocaliu asiatic, care are florile colorate intr-un portocaliu mai viu decat crinul portocaliu obisnuit (Hemerocallis fulva). Acest crin se numeste Lilium „Partner".

 

crin asiatic
Crini asiatici

4. Calceolaria

 

Calceolaria este numita astfel din cauza florilor in forma de saculet care pot fi galbene, rosii sau portocalii. Este o planta anuala, care nu tolereaza inghetul.

 

5. Panseluta oranj


In climat cald, samanta este sadita cel mai adesea in august, florile rezultand primavara urmatoare. In zone mai reci, panselutele sunt tratate ca plante anuale, fiind tolerante la frig.

 

6. Artarii infloriti

 

Artarii infloriti sunt plante care par sa fie artari pitici, cu exceptia faptului ca au flori care pot fi albe, rosii, galben pal si portocaliu pal. Daca locuiti intr-un climat rece, trebuie sa pastrati planta inflorita (care este o specie subtropicala) intr-un ghiveci, tinand-o afara vara si mutand-o in interior iarna.

 

7. Laleaua oranj

 

Lalelele sunt plante cu bulbi care infloresc primavara in culori foarte variate, inclusiv portocaliu. Plantati bulbi toamna pentru a avea primele flori primavara!

 

8. Iarba fluturilor


Asclepias tuberosa isi merita numele: este o buna alegere pentru a atrage fluturii. Cea mai des  intalnita culoare a florilor este portocaliu.

 

Asclepias tuberosa
Asclepias tuberosa

 

9. Papalaul (lampionul chinezesc)

 

Feriti-va de fructele necoapte ale papalaului (Physalis alkekengi): sunt toxice! Acest lucru nu este surprinzator, tinand seama de faptul ca papalaul provine din familia solanaceelor, alte plante toxice din aceasta familie fiind lasniciorul si trompeta ingerilor. Papalaul este o planta perena,  inmultindu-se prin rizomi subterani. Multi cultiva aceste plante pentru a le folosi in obiecte de artizanat de toamna.

 

10. Macul oriental

 

Macul oriental (Papaver orientale) este o planta perena, avand flori magnifice.

 

11. Galbenelele


Planta de galbenele (Calendula officinalis) sau „calendula" este o planta anuala care are flori portocaliu-deschis.

 

12. Crinul canna

 

Crinul canna, in ciuda numelui sau obisnuit, nu este un membru al genului Lilium, deci nu este un crin adevarat. Nu este nici o cala (zantedeschia), o planta cu care este deseori confundata, datorita numelui care are aceeasi rezonanta.

 

crin canna
Crin canna

 

13. Carciumarese portocalii

 

Culoarea florilor portocalii de carciumareasa se potriveste frumos cu cea a ghiveciului, conferind ansamblului sentimentul unui intreg organic.

 

14. Trompeta cataratoare


Trompeta cataratoare (Campsis radicans) produce flori de la portocaliu la roz pal de-a lungul verii. Sustineti planta cu o bolta, cu un grilaj sau cu un gard si lasati-o sa se catere, insa nu uitati sa o tundeti pentru a nu lua proportii.

 

Campsis radicans
Campsis radicans

 

15. Impatiens portocaliu

 

Florile de impatiens sunt folosite adesea in zone umbroase, fiind intalnite si in alte culori precum: rosu, alb si roz.

 

16. Nasturtium


Nasturtium infloresc tarziu, lucru convenabil, tinand seama de faptul ca insasi culoarea lor le face candidate la cultivare pe timpul toamnei. Alaturi de portocaliu, veti gasi de asemenea nasturtium auriu si roscat.

 

17. Vita salbatica dulce-amara


Cu fructele sale portocaliu-roscate care au o coaja aurie detasabila, nu este de mirare ca sunt preferate de entuziastii artizanatului de toamna. Plantati varianta de vita americana (Celastrus scadens), deoarece cea oreintala (Celastrus orbiculatus) este invaziva.

 

18 Floarea-soarelui mexicana

 

Floarea-soarelui mexicana (Thitonia rotundifolia) este o planta anuala care poate creste foarte inalta (1,20-1,80 m). Florile sale portocalii si luminoase sunt atractive pentru fluturi. Planta originara din Mexic si America Centrala, floarea-soarelui mexicana va inflori de doua ori in acelasi an pentru aceia care gradinaresc intr-un climat mai cald.


Tu ce zici?