No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Gradina cu flori salbatice (I)

Ultima modificare: 2010-09-09 | Primul publicat: 2010-09-01
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Gradina cu flori salbatice (I)
Ati luat vreodata in considerare transformarea gradinii intr-una de flori salbatice? Poate fi greu insa peisajul colorat de la final va face sa merite tot efortul depus.

 

Multi gradinari cred in mod naiv ca pot sa imprastie ceva seminte in gradina si sa se trezeasca cu o pajiste superba de clopotei si hydrangea. Adevarul este ca construirea unei gradini de flori salbatice cere de obicei mai multa munca decat crearea uneia perene.

Dar daca sunt cu adevarat salbatice de ce trebuie ca aceste plante sa fie rasfatate si convinse sa iasa din pamant?

 

 

Maci salbatici

 

Ce este o gradina cu flori salbatice?


Florile salbatice sunt specii care s-au aratat a fi rezistente si care se inmultesc pe cale vegetativa, cu putina atentie din partea gradinarului. Desi vor creste singure, ca plante salbatice nu fac neaparat parte din flora spontana. Gradinaritul de acest gen este considerat o alternativa ieftina deoarece multe flori salbatice prefera solul sarac, facandu-le ideale pentru zonele greu de intretinut.

 

Pregatirea terenului


Chiar si un peisaj salbatic cere planificare si efort. Iata ce e de facut la inceput:

Alegeti un loc cu soare partial sau total.

Controlul buruienilor este primordial. Buruienile sunt cea mai mare amenintare a gradinii salbatice. Iata trei metode prin care puteti controla populatia de buruieni:


  1. Pliviti sau indepartati iarba cu mana. Daca incepeti cu o suprafata mica sau daca plantati acolo unde creste iarba sanatoasa, aceasta ar putea fi cea mai buna optiune.
  2. Expunerea fortata la soare este un mod bun de-a omori toata vegetatia, inclusiv majoritatea semintelor. Cositi zona care trebuie plantata atat de scurt pe cat permite masina de tuns iarba. Udati bine zona si apoi acoperiti cu foi de plastic pentru siguranta, lasandu-le acolo sa se coaca la soare timp de 6-8 saptamani. Trebuie insa ca si  vremea sa tina cu  dumneavoastra si probabil veti dori sa indepartati toata vegetatia moarta inainte de reinsamantare.
  3. Folosirea unui ierbicid de spectru larg va omori totul in cateva saptamani. Aveti insa grija cu ierbicidele, deoarece nu fac discriminari in privinta eliminarii, aceasi soarta putand-o avea si plantele dumneavoastra. Din nou,  va trebui sa indepartati vegetatia moarta inainte de reinsamantare.

 

Lucrati superficial pamantul la o adancime de maxim 7,5 cm, odata ce vegetatia existenta este indepartata. Nu doriti sa scoateti la iveala si sa incurajati alte buruieni. De fapt, ati putea dori sa dati din nou cu ierbicid pentru a ucide orice seminte care ar fi putut aparea la suprafata.

Greblati si nivelati, lasand brazdele rezultate de la greblare sa ajute la tinerea semintelor si sa le ofere contact cu solul.


 

grebla in gradina



Plantarea unei gradini cu flori salbatice


De obicei pe pachetele de seminte producatorii scriu ce suprafata acopera. In general, 1,7 kilograme de seminte la jumatate de hectar si 450 de grame la 230 metri patrati ar trebui sa ajunga.
Majoritatea semintelor de flori salbatice sunt foarte mici. Amestecand ceva nisip cu seminte va face mult mai usoara imprastierea in mod egal de-a lungul suprafetei de plantat.
Greblati din nou usor dupa insamantare.
Udati intreaga zona si pastrati semintele umede pana cand sunt inalte de cativa centimetri. Un strat subtire de paie, turba sau mulci va ajuta la retinerea umiditatii si va tine pasarile departe de plantele ce tocmai incoletesc.
Incoltirea ar trebui sa apara in 10-21 de zile si primele flori va vor bucura ochii in 5-6 saptamani.

 

germinarea in gradina

 

 

Citeste si partea doua a articolului "Gradina cu flori salbatice (II)"


Tu ce zici?