No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Plante indigene

Ultima modificare: 2010-10-07 | Primul publicat: 2010-10-06
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Plante indigene
Plantele indigene sunt adesea recomandate ca fiind ideale in gradina, deoarece sunt adaptate la zona de unde provin. Din moment ce plantele din zilele noastre sunt incrucisate in asa fel incat sa aiba diferite calitati precum rezistenta la boli sau daunatori, este oare intr-adevar important sa cultivati plante native? Si cum stim ce fel de plante sunt native in zona in care locuim?

Ce este o planta indigena?


Plantele indigene sunt plante care au evoluat in zona in care locuim, inainte ca omul sa aduca din alta parte plante pentru a le creste si cultiva. Plantati-le doar pe cele care sunt adaptate la climat, conditiile de cultivare ale zonei si au devenit parte din ecosistem.

Acest lucru ne aduce la urmatoarea intrebare: Care este acea zona? Plantele pot fi indigene in Romania, dar nu neaparat in toate regiunile tarii. Ele pot fi native intr-o zona, iar in alta sa fie aduse de om.

 

plante indigene

 

Exista chiar mai multa ambiguitate  daca luam in considerare ca o planta poate fi nativa, dar sa se adapteze diverselor tipuri de climat. Deci ar fi bine sa stiti unde au fost crescute plantele pe care le cumparati. In realitate, multe  dintre plantele  oferite de marii crescatori nu au specificata exact locatia de origine, insa aveti toate motivele sa sperati ca se va adapta.

 

De ce ar trebui sa cresc plante indigene?


Sunt indicate pentru incepatori deoarece necesita mai putina munca si resurse. Din moment ce au petrecut secole pentru a se adapta la conditiile de crestere, nu vor avea nevoie de multa fertilizare suplimentara si mulci in timpul iernii.

Noile soiuri au de regula pretentii similare dar, nu au fost testate peste tot, iar descrierile plantelor se schimba cu cat sunt de mai mult timp pe piata si sunt crescute intr-o gama mai larga de conditii. Ar putea rezista iernilor mai aspre dar, umiditatea verii sa le distruga. Chiar si cele care au succes vor avea nevoie de o perioada de adaptare.

Plantele indigene sunt foarte rar invazive, deoarece au pradatori naturali care ajuta la tinerea lor sub control, insa un verdict clar este greu de dat.

Viata salbatica locala, pasarile si fluturii au o relatie cu plantele "bastinase", care le asigura hrana si adapost.

In final, trebuie spus ca plantele native pot fi chiar frumoase. Adesea trecem cu vederea plantele de sub nasul nostru in favoarea noilor "vedete" ale anului din oras. Dar echinacea, coreopsis si coada soricelului sunt plante indigene.

 

Plantele mele indigene trebuie sa fie indigene in orasul meu? In zona mea?


Cu cat alegeti plante "mai bastinase", cu atat rata de succes va fi mai mare, deci incepeti prin includerea unor plante din tinutul dumneavoastra si construiti de acolo.

 

plante din flora spontana

 

Unde pot afla ce fel de plante sunt native in zona mea?

 

Cel mai usor incepeti de la asociatiile locale ale gradinarilor. Ei ar trebui sa va poata furniza sau directiona spre o lista a plantelor originare din zona dumneavoastra.

Pepinierele incep sa apara peste tot, constituind o sursa excelenta de plante indigene si informatii cu privire la gradinaritul din zona dumneavoastra.

Intotdeauna cumparati plante indigene de la o sursa sigura. Acest lucru va ajuta la protejarea speciilor in pericol care sunt recoltate ilegal in salbaticie si va asigura ca obtineti planta dorita, nu un fals.


Tu ce zici?