No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

 
 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 
 
 
 

Plante rezistente la seceta

Ultima modificare: 2010-07-22 | Primul publicat: 2010-06-24
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Plante rezistente la seceta
Cand arhitectii peisagisti vorbesc despre trendurile in peisagistica pentru anii urmatori cuvantul seceta se regaseste pe buzele tuturor. Un concept relativ nou pentru curentele de gandire este cultura din ce in ce mai accentuata - ca o solutie la seceta si a a costurile ridicate -a plantelor rezistente la seceta in loc de peluza sau gazon. Acesta poate fi momentul sa ne orientam spre o amenajarea peisagistica mai ieftina.

 

Pronuntat ca si cum ar incepe cu litera Z, folosirea termenului de "xeriscaping" isi are originea in Denver, Colorado in 1981 la departamentul de apa. Un compus al cuvantului grecesc xerox, care inseamna "uscat", si "scape", care inseamna peisaj, amenajarea "xeriscape" se refera in esenta, la un crearea unui design peisagistic conceput pentru a rezista la conditii de seceta.

 

 

 

Decor Xeriscape
Decor Xeriscape

 


Pentru unii peisagisti, amenajarea xeriscape inseamna pur si simplu gruparea unor plante cu aceleasi nevoi de udare. Acest lucru transforma sistemele de irigare in elemente mai eficiente. Aceasta politica este mai mult o manifestare de bun-simt decat adevarata amenajare xeriscape. Exista o anumita tema care se aplica peisajelor care poate fi mai corect identificata ca  amenajare xeriscape. Aceasta tema este o provocare pentru hegemonia ierburilor de gazon. Acesta este si secretul inevitabil ce sta in folosirea plantelor xeriscape.

Ideile cu privire la gazon este un capitol bine documentat in analele istoriei de design peisagistic. Presupunerea ca un peisaj va contine iarba si ca aceasta va ramane verde pe toata perioada de crestere este o idee adanc inradacinata in psihicul omului ca ipoteza ca o casa va avea obligatoriu ferestre. O premisa majora a peisajului xeriscape, prin contrast, este ca iarba de gazon este problematica, deoarece are nevoie de multa apa.

Nu toti designerii de amenajare peisagistica xeriscape elimina complet peluzele. Unii pur si simplu trec pe folosirea unor tipuri de iarba de gazon a caror cerere de apa este mai mica (facand probabil si concesii estetice in virtutea acestei treceri). Altii diminueaza cheltuiala pentru gazon, folosind zona de gazon pentru a da un anumit accent peisajului, mai degraba decat mentinerea gazonului ca element dominant.

Atunci te poti intreba ce anume umple golul lasat de indepartarea gazonului din peisajul xeriscape? Intr-o anumita masura, raspunsul la aceasta intrebare va depinde de locatia ta. In sud-vestul SUA cactusii si terasele prelungite pot domina, dar probabil eliminarea zonei cu iarba este mai restransa. O terasa extinsa este pur si simplu o terasa in care spatiul unde ar fi in mod normal gazon este plantat. In regiuni care nu sunt chiar atat de disperate din cauza lipsei de apa, raspunsul se afla in ceea ce se gaseste in sol si anume arbusti, mulci si o zona redusa de gazon.

 

 

 

Amenajare Xeriscape
Amenajare Xeriscape

 

 

 

Dar, aproape indiferent de locul in care locuiesti, ar trebui sa incepi sa iei in considerare alternative mai ieftine la peluze. In timp ce multi sunt constienti de pericolul reprezentat de seceta, relativ putini par dispusi sa faca concesii si sa caute alternative de plante rezistente la seceta pentru iarba de gazon. Multi proprietari privesc neputinciosi cum peluza lor moare tot mai devreme in fiecare vara. Altii platesc scump pentru apa necesara pentru a prelungi viata gazonului, pe masura ce apa devine tot mai scumpa. Sistemele automate de irigare, iti vor economisi banii pe termen lung. Cu toate acestea, restrictiile de apa sunt o realitate severa cu care ar trebui sa ne obisnuim in viitorul apropiat.

Mai degraba decat sa-ti para rau pentru pierderea gazonului, abordeaza aceasta situatie ca pe o oportunitate de a experimenta. In plus fata de zona de veranda extinsa, poteci si alte elemente de hardscape, o multime de plante si teme interesante de amenajare xeriscape pot fi incorporate in planul de amenajare al teritoriului xeriscape.

Pentru a numi doar cateva:

 

1. plante suculente

 

2. plantari pe langa rocile din gradina

3. plante salbatice originare din zona de resedinta

4. plante ornamentale:

  • iarba purpurie de fantana
  • iarba pampas galbena
  • iarba pana Mexicana
  • iarba de ovaz albastru

Tu ce zici?