No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Unde punem iazul in gradina?

Ultima modificare: 2010-03-25 | Primul publicat: 2010-03-22
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Unde punem iazul in gradina?
De cele mai multe ori, este dificil de gasit locul ideal din toate punctele de vedere, a iazului in gradina. Sunt improprii portiunile abrupte, curtile cu copaci prea mari de foioase sau conifere, sau gradinile mici din fata casei.

Locul ideal al iazului din gradina este in mijlocul unui teren cu gazon captusit cu arbusti. La proiectare retineti ca lacul trebuie sa fie accesibil din orice parte pentru a usura ingrijirea lui.

 

iaz
iaz

 

Ce trebuie urmarit in cazul construirii unui iaz in gradina?

 

 • nu este avatajos daca construim lacul in apropierea copacilor prea mari.
 • este dificila saparea albiei lacului in apropierea radacinilor puternice
 • plantele se pot deteriora destul de mult in timpul muncilor de excavare a pamantului.
 • folia de protectie a iazului poate fi distrusa de radacini. (in functie de tipul copacului, trebuie sa ne asteptam la acest lucru - de ex. radacinile salciei sunt predispuse sa strapunga folia)
 • toamna, foarte multe frunze cad in lac, Acestea imbogatesc apa cu prea multe substante organice, astfel incat poate fi provocata dezvoltarea algelor.
 • iarna, de la frunzele putrezite, sunt eliberate gaze, care sunt daunatoare pentru vietatile din apa.
 • umbra mare este nociva, intucat plantele din apa si de pe malul apei, in general, sunt iubitoare de lumina


Este o locatie ideala pentru iaz cea care este luminata la maxim de soarele de dimineata pana aprox. la ora 11 a amiezii.

Intre orele 11-15 poate fi penumbra sau umbra. Umbra, in timpul caldurii tari de amiaza, este importanta, in primul rand pentru calitatea apei. In apa calda cantitatea de oxigen este scazuta, iar acest lucru ajuta la dezvoltarea algelor.

 

Sa situam iazul in mijlocul gradinii sau mai degraba aproape de gard?

 

Daca proiectam lacul in mijlocul gradinii sa ne gandim inca o data nu va ingreuna sau chiar va face imposibila dezvoltarea ulterioara a gradinii. E mai avantajoasa situarea mai putin centrala a iazului.


O locatie buna pentru a construi lacul este un colt delimitat de pereti, sau la baza terasei. Este o priveliste intr-adevar frumoasa atunci cand stai pe terasa si ai in fata lacul cu flora si fauna bogata.

Zonele cu plante, din jurul lacului, care sunt delimitate de terasa, trebuie amenajate, astfel incat, plantele mai inalte sa nu acopere vederea nuferilor. In acest sens, adancimea apei de pe malul unde este terasa, trebuie sa ajunga la o adancime de 80-100 cm, iar pe partea opusa sa aiba o adancime mai redusa. Acolo vom pune plantele mai inalte.

 

iaz
iaz

 


Lacul si siguranta oamenilor in preajma lor

 

 • Sa proiectam iazuri de gradina, doar pe terenuri imprejmuite, in caz contrar, proprietarul lacului trebuie sa faca tot posibilul pentru evitarea accidentelor
 • Copiii sunt atrasi de apa astfel incat trebuie sa luam masuri suplimentare.  Putem face lacul mai sigur, daca cumparam plase impletite care se pot intinde deasupra suprafetei lacului. Daca plantele acopera lacul, acesta devine aproape invizibil.
 • Nu lasati panta abrupta in jurul lacului, este mult mai sigur lacul cu adancime mica, cu panta lina.
 • Construiti copiilor dumneavoastra, un lac propriu, mic si sigur.
 • Exista un sistem de alarma electronic care pluteste pe apa si da alarma de sunet atunci cand, in apa, cade un corp mai greu de 15 kg.

 

copii lac
fauna iaz


Tu ce zici?