No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
 
 
 

De ce echipament am nevoie pentru a planta rasaduri? (partea II)

Ultima modificare: 2010-06-24 | Primul publicat: 2010-06-18
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
De ce echipament am nevoie pentru a planta rasaduri? (partea II)
In prima parte a acestui articol am vorbit despre lumina si pamant. Acum urmeaza sa va prezentam celelalte elemente importante la plantarea rasadurilor. Tot ce ne ramane sa va spunem este spor la munca!

 

Continuare de la  "De ce echipament am nevoie pentru a planta rasaduri? (partea a I)"

 

Pentru plantarea rasadurilor puteti sa achizitionati niste cutiute din plastic. Puteti cumpara ghivece din turba intarita, pe care le puneti in pamant, odata cu plantele. Puteti folosi chiar si materiale reciclabile din casa, precum recipiente de iaurt, suporturi de oua sau cutii de lapte.

 

 

Cutiute din Plastic
Cutiute din Plastic

 

 

Ceea ce alegeti sa folositi depinde atat de bugetul de care dispuneti cat si de tipul semintei pe care urmeaza sa o plantati in recipientul respectiv. Orice tip de recipient are atat puncte forte cat si puncte slabe si se pare ca fiecare gradinar are recipientul sau favorit in care ii place sa inceapa sa planteze.

 

Pungile de plastic sau tavitele acoperite


Trebuie sa stiti ca semintele au nevoie de o perioada in care umiditatea sa fie ridicata sau chiar vor avea nevoie de umezeala pentru ca incoltirea sa poata avea loc. Cea mai buna cale pentru a va asigura ca solul se mentine umed este sa  acoperiti ghiveciul sau tavita cu un capacel de plastic, creand o sera in miniatura.

Puteti cumpara tot felul de truse complete de la magazinele care se ocupa cu asa ceva sau de la pepiniere, truse care sunt compuse dintr-o tavita acoperita cu un capacel de plastic, special concepute pentru aceste scopuri si care sunt foarte convenabile. De asemenea, puteti cumpara saci mari care se inchid printr-un fermoar si puteti pune ghivecele sau tavitele mici in ei, pastrand pamantul intact, astfel ajutand planta sa incolteasca.

 

Pulverizatorul si stropitoarea sau tavitele mici pentru stropirea de sus


Stropirea este un subiect delicat cand ajungeti sa plantati semintele. Daca se aplica rasadului prea multa apa, semintele au toate sansele de as schimba pozitia in ghiveci si de nu a mai rasari in mijloc. Cea mai buna varianta este sa puneti intreg recipientul intr-un altul plin cu apa, pentru ca planta sa fie udata de jos, prin pamant. Odata ce plantele au dezvoltat radacini, puteti sa le udati normal. Daca folositi o stropitoare ce imprastie apa, precum un dus, e mult mai bine.

 

 

Puteti folosi si o stropitoare clasica
Puteti folosi si o stropitoare clasicaTablite cu numele plantelor


Veti fi nevoit sa tineti evidenta semintelor pe care le-ati plantat, iar tablitele din plastic sau lemn sau etichetele inscriptionate cu numele plantelor sunt cea mai buna optiune.

 

Recipiente mari pentru mutarea plantelor


Daca ati insamantat plante care cresc mari, precum tomatele, veti fi nevoiti sa le mutati intr-un recipient mai mare inainte ca acestea sa fie pregatite pentru a fi plantate in gradina.

 

Fertilizarea cu extracte de peste


Odata ce plantei i-au crescut primele frunze, va trebui sa le oferiti ingrasaminte. Pamantul slab calitativ cu care ati inceput cand ati plantat semintele nu ofera nici un fel de substante nutritive plantei dumneavoastra. O data la doua saptamani va trebui sa udati planta cu substante cu extracte de peste, substanta pe care sa o diluati la jumatate fata de cat este doza normala recomandata.

 

Semintele


Cu cat mai proaspete, cu atat mai bune, insa daca sunt vechi de un an sau doi si nu incep sa incolteasca, scoateti semintele din pamant.

 

Alte optiuni


Mai sunt cateva articole care va pot ajuta, ca atunci cand incepeti sa plantati samanta, totul sa mearga mai usor si mai eficient. Alte articole care v-ar putea ajuta sunt un contorizor pentru lumina (astfel incat sa nu uitati sa o inchideti sau sa o deschideti), un ventilator pentru a mari circulatia aerului si care va ajuta sa preveniti aparitia bolilor provocate de agentul patogen si o perna electrica incalzitoare, pentru plantele iubitoare de caldura, precum ardeiul sau vanata. Cu aceste articole veti fi asigurati ca plantele vor porni cu dreptul in viata


Tu ce zici?