No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Rosiile - despre recoltare si depozitare

Ultima modificare: 2010-09-02 | Primul publicat: 2010-09-02
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Rosiile - despre recoltare si depozitare
Putine placeri in viata se compara cu gustul unei rosii proaspat culese din gradina. Daca te-ai lasat dus de val si ai plantat mai mult decat poti manca, iata o veste buna: daca le culegi atunci cand sunt coapte la maxim, rosiile isi pastreaza gustul si proprietatile nutritive mai mult decat aproape orice leguma.


Lucruri de care vei avea nevoie:


  • cosuri
  • foarfece pentru gradina
  • manusi pentru gradina
  • cutit

 

Ce trebuie sa faci?


1. Culege rosiile atunci cand au o culoare stralucitoare, distribuita uniform, cand textura lor este intre moale si tare.

2. Ai grija la baza rosiei, acolo incepe sa se coaca. Unele varietati, se coc inainte sa aiba o culoare uniforma. Culege rosiile in momentul in care coaja luceste, chiar daca la varf nu sunt colorate complet (fie ca au o culoare rosie, mov, roz sau galben auriu).

3. Taie varful plantei, sau indeparteaza manunchiurile de flori, cu o luna inainte de primul inghet. Astfel, vei directiona energia plantei spre rosiile existente, in loc sa fie directionata spre a produce rosii noi, care nu vor avea timp sa ajunga la maturitate.

 

 

Rosie coapta
Rosie coapta

 

 


4. Extinde procesul de cultivare si in perioade cu vreme mai racoroasa, acoperind plantele cu o prelata sau cu o panza, dar cand incepe perioada inghetului puternic, culege toate fructele.

5. Pune rosiile necoapte intr-un loc racoros si intunecat, aranjandu-le intr-un singur strat. Verifica daca nu au gauri, crapaturi sau ramasite de radacina si indeparteaza orice rosie cu probleme pentru ca pot transmite putrezirea celorlalte.

6. Depoziteaza rosiile coapte la temperatura camerei, pentru a avea cel mai bun gust; vor rezista o zi sau doua. Daca vrei sa tina mai mult, pune-le in frigider. Foloseste compartimentul pentru unt; este zona cea mai calda.

7. Ingheata rosiile, coapte sau verzi, taiate sau facute sos, pentru a le putea folosi pe timp de iarna. Foloseste mai multe compartimente ale congelatorului, daca acest lucru este posibil.

 

Sfaturi si avertismente


  • Pentru a grabi procesul de coacere, pune rosiile intr-o punga de hartie, impreuna cu o banana sau cu un mar. Etilena emanate de fruct vor grabi procesul de coacere.
  • Odata ce ai cules rosiile (coapte sau nu), tine-le departe de lumina solara. Se vor supraincalzi si se vor coace inegal.
  • Rosiile sunt membre ale familiei Solanaceae (plante toxice); nu manca alte parti ale plantei inafara de fruct.