No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
 
 
 

Ce tip de sol este indicat plantelor noastre?

Ultima modificare: 2010-02-16 | Primul publicat: 2010-02-11
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Ce tip de sol este indicat plantelor noastre?
In cultivarea legumelor, cea mai grea si cea mai riscanta parte a acestei activitati o constituie producerea plantelor si alegerea si folosirea amestecurilor de sol. Cei mai multi cultivatori opteaza pentru un sol hranitor pe baza de turba in locul pamantului de slaba calitate din gradina. Si nu fara un motiv. De ce este mai bine sa plantati florile intr-un amestec de turba in locul pamantului obisnuit din gradina?

Turba este cea mai apropiata de solul ideal asigurand radacinilor cantitatea suficienta de aer-apa-hrana. Pastreaza un timp mai indelungat umiditatea si astfel nu trebuie sa va ingrijoreze faptul ca plantele s-ar putea usca repede. La fel cum retine apa, in acelasi fel substantele hranitoare sunt asigurate mai mult timp, nu sunt „spalate” in timpul udarii plantelor. Protejeaza impotriva tuturor daunatorilor si atacatorilor, precum si impotriva substantelor toxice care ar putea fi gasite in alte amestecuri de pamant.

Turba trebuie imbogatita
turba pentru flori
Pamant pentru flori

Dat fiind ca turba, de regula, nu contine substante hranitoare, cel putin nu atatea de cate ar avea nevoie plantele, trebuie sa gasiti o modalitate de a completa necesarul prin fertilizare. Acest lucru se poate realiza prin amestecarea turbei cu ingrasaminte cu efect prelungit, o imbogatire continua a continutului sau, pur si simplu, prin combinarea celor doua modalitati. Trebuie acordata o atentie deosebita modului de administrare a ingrasamintelor, pentru a nu afecta mediul inconjurator si pentru a pastra valorile biologice ale plantelor.

Amestecarea turbei cu ingrasaminte cu efect lent

Cea mai folosita si cea mai simpla modalitate este sa amestecati turba cu ingrasaminte cu efect lent, prelungit. Asemenea produs se gaseste in comert si are un efect de prelungire a valorii nutritive. Amestecarea sa cu turba permite folosirea si a altor ingrasaminte, dupa necesitati. La imbunatatirea turbei, se va folosi, in primul rand, ingrasaminte pe baza de superfosfat, deoarece turba fixeaza bine fosforul iar plantele au mare nevoie de fosfor. De aceea, in afara de ingrasaminte, se va administra si sperfosfat (2-3kg/m³)

Cum se folosesc amelioratorii?
cum plantez florile

In gradinaritul din strainatate sunt mai des folosite ingrasamintele si, din punct de vedere tehnic, mult mai bine pregatite si dozate, asigurand o precizie mai mare in completarea necesarului de hrana din sol. In acest sens, chiar si de mai multe ori pe zi, plantele sunt stropite cu ingrasamant lichid, in concentratie de 0,1-0,2%, de la incoltire pana la rasadire. Sunt indicate ingrasamintele care au o concentratie mare de fosfor (gunoiul de grajd), care se dizolva bine in apa si sunt usor asimilate de plante.

Ce inseamna modul combinat in pregatirea amestecului de sol

Modul combinat inseamna ca, din aceste ingrasaminte cu efect prelungit, o cantitate mai mica se amesteca in turba iar substantele lipsa se administreaza treptat. Mai ales spre sfarsitul perioadei de crestere se administreaza mai multi amelioratori deoarece necesarul de hrana al rasadurilor creste considerabil. In cazul pamantului saditor, pentru o mai buna germinare, se indica administrarea unor ingrasaminte cat mai usoare si abia dupa incoltire se trece la o ingrasare intensiva a solului. In timpul germinarii se administreaza o solutie foarte asemanatoare cu apa, ca si concentratie (foarte diluata), corespunzatoare factorilor de mediu (lumina).

Cum sadim plantele?
pamant fertilizat pentru flori
Turba pentru flori

In zilele dinaintea rasadirii, se poate intampla sa fie nevoie de completarea necesarului de hrana al plantei, chiar si in cazul celor din rasadnite, carora le-am pregatit patul de germinatie conform indicatiilor de pe materialul folosit ca ingrasamant. In asemenea situatii, dezvoltarea plantei depinde si de dimensiunile rasadnitei iar administrarea solutiei trebuie sa tina seama de vreme si anotimp:

  • in zi insorita, 3-5 litri/m2,
  • daca ziua este innorata, 1-3 litri/m2.
  • Eventual, daca ziua este insorita, solutia nu se va administra intr-o singura doza ci in doua-trei reprize si, daca este nevoie, stropirea se va face si cu apa.
  • Iarna, solutia va fi pregatita in concentratie mai mare (0,2%) si rasadurile nu se vor intinde atat de mult.
  • Primavara tarziu, solutia folosita va fi mai diluata (0,1%). Dintre palanturi, rosia si speciile de varza accepta chiar si o concentratie mai mare a solutiei, in timp ce castravetii, ardeii si salata sunt mai sensibli.

Sfat:
In cazul turbei cu un PH scazut, sa adaugati intotdeauna si putin var in rasadnite. Acesta poate fi sub forma unor particule marunte (1-2 mm) de var stins sau piatra de var, din care se poate administra chiar si 2-3kg/m3, depinzand de PH-ul solului.


Tu ce zici?