No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Ingrasamant pentru plante

Ultima modificare: 2010-11-17 | Primul publicat: 2010-11-17
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Ingrasamant pentru plante
Toamna este cel mai indicat anotimp pentru intretinerea si ingrasarea solului. Inainte de a sapa la baza pomilor si a tufisurilor, ori in locurile goale ramase in urma recoltarii legumelor si a florilor, trebuie sa amestecati ingrasamantul in sol.

Solul reprezinta, pentru foarte multa lume, un lucru simplu, uzual. Exista, il strabateti, il folositi pentru arat / semanat, il sapati si cam atat. Insa solul este un sistem fizic, biologic si chimic foarte complicat.
Cele mai multe plante - cu exceptia plantelor parazite si a celor care traiesc pe apa - traiesc pe si in sol, de aici isi procura nutrientii pentru o crestere si o inmultire adecvata.
Toamna este anotimpul propice pentru intretinerea si fertilizarea solului. Inainte sa sapati la baza pomilor, a tufisurilor, ori in locurile goale ramase in urma recoltarii legumelor si a florilor, trebuie sa amestecati ingrasamantul in sol. Poate fi ingrasamant organic ori sintetic.

 

Compostul si eficacitatea lui

 

Cel mai eficient ingrasamant organic este gunoiul de grajd, dar la oras este cam greu de procurat si de transportat. In locul acestuia putem folosi compostul. Compostul este un ingrasamant care se poate prepara usor, chiar in gospodarie, din gunoaiele din curte: frunze uscate, buruieni smulse, vrejuri de legume si cenusa. Compostul contine cantitati considerabile de azot, fosfor, potasiu si microelemente care contribuie la ameliorarea insusirilor agrofizice ale solului, reduce efectele negative ale solurilor acide si alcaline, cat si a diferitor substante nocive.

 

compost
Compost


Ingrasamantul sintetic cu continut de potasiu si fosfor, care se dilueaza greu, trebuie imprastiat toamna pentru a avea suficient timp, pana in primavara, sa ajunga la radacinile plantelor.
Azotul este elementul principal pentru crestere. Ingrasamantul cu continut de azot, de cele mai multe ori, se dizolva usor. Este indicat sa il folositi primavara, iar toamna, cantitatea utilizata sa fie minima.
Exista un element important -oxidul de calciu-, a carui prezenta si cantitate ne arata daca este indicat sa plantam sau nu, plantele pe care le-am dori. Exista plante care cresc mai bine pe un asemenea sol, ca de exemplu trandafirul, levantica, fasolea, migdala, lucerna, sfecla de zahar etc. Exista plante care nu suporta "varul nestins", ca magnoliile, azalea, rododendronul, secara si cartoful. Plantele enumerate adineaori trebuie plantate in soluri cu continut de var alcalin, in caz contrar, se vor ingalbeni si vor muri.
Este foarte usor sa va dati seama de cantitatea de var din sol. Puneti putin pamant intr-o farfurie dupa care picurati otet peste el. Solul cu var va avea efervescenta si va spumega! Din intensitatea spumei puteti afla cantitatea activa a varului din sol.


Tu ce zici?