No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Secretele ierbii verzi: fertilizantii

Ultima modificare: 2010-03-19 | Primul publicat: 2010-03-17
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Secretele ierbii verzi: fertilizantii
Pentru a avea o gradina bine intretinuta, aspectuoasa asa cum ne dorim, nu este suficient sa tundem, in mod regulat tufele, sa le stropim; pentru o dezvoltare intensiva a plantelor, trebuie sa completam, cat mai regulat, substantele nutritive care s-au consumat.

Pentru plante - aici, incluzandu-se si varietatile de iarba - cel mai important element nutritiv este azotul (N) care ajuta la dezvoltarea vegetativa a plantei, fosforul (P), care ajuta la intarirea radacinii, potasiul (K), care controleaza consumul de apa si intervine in revigorarea plantei pentru a-i asigura trecerea peste iarna.


Dintre microelemente, fara magneziu si fier, plantele verzi nu ar putea face fotosinteza - deci, si acestea sunt indispensabile dezvoltarii plantelor.

 

articole
pajiste


Iarba isi poate lua din sol diferite substante hranitoare, acestea depinzand de anotimp, de tipul de iarba si de functiile pe care am dori sa i le imbunatatim. Dat fiind ca iarba creste si se dezvolta de primavara pana toamna, se recomanda stropirea regulata. Nu este o solutie buna sa folosim intr-o singura doza o cantitate mai mare de ingrasamant pentru a stimula cresterea acesteia. In asemenea situatii, se poate intampla ca iarba sa creasca brusc, hranindu-se excesiv cu substantele administrate. Astfel, la prima tundere a ierbii, se indeparteaza plantele extradezvoltate si, ca urmare, cultura de iarba se va distruge.


Cea mai buna solutie este sa planificam intregul an. Astfel la 1-2 luna adaugam ingrasamant sau, incepand cu primavara, timp de 6-8 luni regulat, administram substantele nutritive achizitionate, conform indicatiilor.


Primavara, la inceputul lui martie, stimulam intarirea plantelor dupa iarna care a slabit structura ierbii, cu azot. Efectul acestuia tine, de regula, 8-10 saptamani, pe parcursul verii fiind necesara continuarea tratarii.


Vara, in perioada de vegetatie, de cel putin doua ori pe luna (in mai, iulie si, apoi, in septembrie) va trebui sa administram un ingrasamant complex. Daca folosim doar ingrasamant pe baza de azot sau nitrat de amoniu, azotul, usor de dizolvat, este pus imediat la dispozitia plantei si, din aceasta cauza, frunzele se alungesc iar „smocurile" de iarba cresc mai inalte (ele fiind cele care confera ierbii desime). De asemenea, un surplus de azot poate duce, chiar la acel fenomen cunoscut sub numele de ardere a ierbii.


Inainte de intrarea iernii in drepturile ei, este necesar sa se schimbe tipul de ingrasamant administrat: pentru stimularea puterii de autoaparare a ierbii, i se va administra un ingrasamant pe baza de potasiu. Acesta ajuta iarba sa faca fata duritatilor iernii si, mai ales, inghetului. Este absolut obligatoriu sa curatam peluza de frunzele uscate, de crengile cazute care se pot constitui un pat cald, placut si prielnic dezvoltarii ciupercilor daunatoare.

 

articole
frunze uscate


Ultima tundere a ierbii poate sa se faca spre sfarsitul lui octombrie dar, trebuie lasata cu 1-2 cm mai inalta.
Pentru a avea o iarba frumos si uniform rasarita, este bine sa administram ingrasamintele cu ajutorul masinii de imprastiat ingrasaminte dar, cu putin exercitiu si cu multa indemanare, vom putea sa facem acest lucru si cu mana.

Daca ingrasamintele imprastiate cu mana sunt mult prea marunte, putem sa le amestecam cu nisip sau rumegus si, astfel, totul va fi mult mai usor. Astfel pregatit, ingrasamantul, chiar daca este imprastiat cu mana, ajunge in cantitatile dorite in sol.


Iarba careia i s-a administrat in mod corect ingrasaminte, este potrivit de deasa, de un verde puternic, sanatos. In tabelul urmator, se poate vedea necesarul de substante nutritive de care, iarba de tip gazon are nevoie, pe timp de un an:

 

Necesarul  de ingrasamant (g/m²/an) Azot Fosfor (P2O5) Potasiu (K2O) Magneziu (MgO)
Gazon 10-25 7 12 2

 

 


Tu ce zici?