Dupa cunostintele noastre este o planta cu unele intrebuintari dubioase. Pentru a cultiva astfel de plante este nevoie de autorizatie de la Autoritati.
Prin colectarea apei de ploaie, putem face economii serioase, dar nu este indiferenta modalitate prin care o facem. Sa vedem cateva solutii!
Folosirea apei provenite in urma precipitatiilor se poate face prin colectarea acesteia, restabilind astfel, in
oarecare masura, echilibrul apei in natura. Atunci cand aceasta este in surplus, o colectam, iar cand lipseste, o folosim la udatul plantelor.
Strabunii nostri o adunau in butoaie, deoarece rufele spalate in apa de ploaie aveau un parfum natural deosebit, iar parul fetelor, spalat cu o astfel de apa, era fin si stralucitor. Acestia colectau apa provenita in urma ploilor, in ciuda faptului ca apa din fantani nu costa nimic si era din abundenta. Apa de ploaie este mult mai buna, deoarece, in comparatie cu apa de robinet, este mai moale, nu contine var sau clor, face spuma mai repede si mai abundenta.
Astazi, se plateste foarte mult pentru consumul de apa si pentru canalizare. Costul apei este atat de ridicat, deoarece, apa este tratata cu diferite substante pentru a fi dezinfectata si curatata ca, in final, sa ajunga la consumatori. Tratarea apei face ca, pe langa faptul ca i se ridica mult costul, sa i se modifice si compozitia si duritatea. Deci, daca prin colectarea apei de ploaie, obtinem apa gratuit, in acelasi timp, protejam si mediul de raspandirea diferitelor substante folosite la tratarea ei. O gospodarie moderna consuma, zilnic, chiar si 150 de litri de apa potabila.
Consumul zilnic de apa potabila (l/persoana)
curatenie
6 litri
spalatul vaselor, gatit
10 litri
baie
70 litri
stropitul gradinii
10 litri
spalat
20 litri
WC
45 litri
In unele tari din Europa, este incurajata colectarea apei de ploaie spre folosire la stropitul gradinii, spalarea
masinilor, curatarea WC-urilor, facandu-se, in acest mod serioase economii de apa potabila tratata. Plantele au nevoie, anual, de aproximativ 520 de mm de precipitatii. Tinand cont ca, in zona noastra in perioada aprilie-noiembrie (perioada de vegetatie intensa a plantelor), cantitatea de precipitatii pe metru patrat este cam de 300 de mm, rezulta un deficit de apa in sol de 220 de litri/metru patrat. Acest deficit trebuie acoperit de undeva. Astazi, la amenajarea gradinilor, se obisnuieste sa se construiasca, in sol, dispozitive speciale de colectare a apei de ploaie care, ulterior, in perioadele mai secetoase, sunt folosite in udarea plantelor. Cel mai simplu si mai la indemana mod de a colecta apa de ploaie este de a aseza butoaie la gurile de scurgere ale stresinilor, astfel adunand apa de pe acoperisuri. Folosind aceasta modalitate, de pe o suprafata de acoperis de 30-40 de mm se poate aduna aproximativ 1 metru cub de apa/luna. Cea mai moderna solutie este cea in care, sunt fixate in pamant rezervoare special fabricate din material plastic. Plasate sub nivelul solului, aceste rezervoare sunt usor de exploatat, nemaifiind nevoie sa fie deplasate din loc si au avantajul ca pot fi folosite timp foarte indelungat. In functie de scopul pentru care sunt achizitionate, asemenea rezervoare se gasesc in tot felul de forme,
marimi, volume, fiind usor de asamblat si manevrat datorita materialului din care sunt fabricate si care le asigura o greutate relativ mica. La instalare, pe fundul gropii in care vor fi plasate aceste rezervoare, se pune un strat suficient de gros de nisip iar in jurul sau se pune un strat de drenaj. Colectarea apei de ploaie are, desigur, si neajunsuri. Este suficient daca observam cat de murdare sunt masinile, dupa ploaie: deci, nici apa de ploaie nu este mereu foarte curata. Aerul poluat din orase trece foarte usor in picaturile de ploaie si astfel, substantele chimice modifica foarte mult compozitia apei. O alta problema o constituie mizeria de pe acoperisuri (pene, frunze uscate sau chiar putrezite, etc). Este bine, deci, sa fim atenti la folosirea apei de ploaie, sa apelam la mijloace tehnice profesionale si, eventual, sa cerem parerea unor specialisti. Economia si, in aceeasi masura, protejarea mediului, merita efortul facut.
Alatura-te comunitatii noastre. INREGISTRAREA e foarte simpla. Trebuie doar sa-ti alegi un nume de utilizator, scrie adresa ta de e- mail, parola preferata si asteapta mailul de confirmare. Odata ce ai confirmat contul, lucrurile devin tot mai simple. Bine ai venit!