No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Cum protejam pomii si tufele in timpul lucrarilor de constructie?

Ultima modificare: 2010-03-19 | Primul publicat: 2010-03-17
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Cum protejam pomii si tufele in timpul lucrarilor de constructie?
La inceperea lucrarilor de renovare sau de constructie, proprietarul gradinii trebuie sa faca fata unor probleme cu adevarat stresante. Ce putem face, cum sa salvam ceea ce se poate salva?

Vai de tufisuri, vai de pini, vai de gradina. Aceasta stare sufleteasca m-a insotit pe tot parcursul lucrarilor de constructie: camioanele cu caramizi, betonierele, toate au ce au cu pomii si cu tufisurile mele. Ce sa facem, cum sa salvam ceea ce se poate salva?

 

Pregatiri in vederea inceperii constructiilor

 

Cand se pune problema efectuarii unor lucrari de constructie, este inevitabil ca, masini de mare tonaj si camioane sa stationeze in gradina noastra, cat de aproape posibil de locul unde se va face constructia respectiva. Daca terenul este imprejmuit, este foarte probabil ca va trebui sa sacrificam o parte din gard pentru a mari intrarea pe poarta. Poarta se va putea repara, confectiona sau suda.

 

 

plantele in timpul constructiei
constructiile si plantele


Din pacate, nu se poate face acelasi lucru si cu plantele. De pilda, un excavator iti poate smulge din radacini un pomisor caruia i-au trebuit ani intregi sa se dezvolte, intr-un timp atat de scurt incat nu ai vreme sa rostesti nici macar:"Stai!" Nu doresc nimanui sa traiasca aceasta senzatie: sa vezi, culcat la pamant, cu radacinile in aer, pomul pe care, ani intregi l-ai ingrijit, i-ai urmarit dezvoltarea, te-ai bucurat de fiecare mladita nou aparuta...


De aceea, va sfatuiesc ca, in cazul in care va apucati de constructii sau de renovari ale casei, verificati daca, in zona de lucru, vor fi plante, si sa va hotarati pe care ati fi capabili sa le sacrificati si care sunt cele pe care, cu orice chip, ati dori sa le salvati.

 

Salvarea plantelor mai mici

 

Daca, in calea lucrarilor, se vor afla plante mai mici dar pretioase (cel putin, pentru noi) - de pilda, tufe tinere de trandafiri sau tufis verde - este indicat sa le scoatem din pamant. Cu o sapa ascutita, facem, in jurul lor, un cerc si sapam cat mai adanc sub ele si, cu foarte mare grija, le ridicam. Sa nu fortam scoaterea lor, mai degraba, din aproape in aproape, slabim rezistenta pamantului. Dupa ce le-am scos, le punem in apa cateva zile (cat sa le acopere radacina). Daca, deocamdata, nu avem posibilitatea sa le replantam, putem sa le punem intr-un vas mai mare si le asezam intr-un loc unde putem sa le stropim cu usurinta. De exemplu, in preajma sursei de apa de unde stropim gradina.

 

Plante de marime mijlocie

 

Procedura de scoatere din pamant a plantelor este aceeasi ca in cazul plantelor mici. Sapam adanc, cu o sapa bine ascutita, in jurul plantei dar, de data aceasta, vom avea nevoie de ajutor. Vor sapa doua persoane, mereu fata in fata, si, fiecare, din partea in care se afla, va ridica planta pentru a o misca din pamant. Indiferent de modalitatile folosite, in acest scop, important este sa nu fie ranite radacinile plantei. Plantele mai mari trebuie replantate imediat.
In prealabil, pregatim groapa in care se va face replantarea: o sapam, punem, la baza, un compost sau un strat de balegar copt, il batatorim temeinic si, dupa ce am reusit sa scoatem planta, o plantam in locul pregatit.
Arbustii de foioase sau tufisurile cu frunze vesnic verzi putem sa le legam unele de altele sau de gard (daca sunt aproape de acesta), incercand astfel, sa nu le sacrificam prin taiere.

 

Protejarea pomilor

 

Pentru salvarea plantelor de marime mare sau valoroase, este mai bine sa cerem ajutorul unui specialist in gradinarit. In cazul pomilor mai batrani, trebuie sa incercam, sa gasim solutii pentru a evita prezenta acestora in calea lucrarilor. Daca nu se gaseste o alta solutie, va trebui sa stabilim niste prioritati in ordinea in care va trebui sa ii sacrificam. Este posibil sa fie suficient sa taiem doar niste crengi din partea de jos a coroanei pentru a da posibilitatea masinilor sa treaca pe langa sau pe sub acesti pomi. Orice pom poate fi taiat in acest mod dar, cu nucul, trebuie sa fim foarte atenti, dat fiind, ca din partea de jos pot fi taiate cel mult 3-4 crengi, deodata.


Tu ce zici?