No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Cum sa fortezi bulbii sa incolteasca (II)

Ultima modificare: 2010-06-17 | Primul publicat: 2010-06-16
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Cum sa fortezi bulbii sa incolteasca (II)
Vrei sa afli care sunt cei mai buni bulbi pentru fortarea lor de a incolti? Mai jos ai cateva exemple de flori si modul lor de plantare si de crestere. Tot ce-ti mai ramane de facut este sa te apuci de treaba.

 

Continuarea articolului  "Cum sa fortezi bulbii sa incolteasca (I)"

 

Laleaua (Tulipa)


Bulbii de lalea nu sunt simetrici; una dintre laturile lor este usor iesita in evidenta. Cea mai mare frunza a lalelelor creste din aceasta latura a bulbului. Plantati bulbul cu aceasta latura, astfel incat sa fie cu ea indreptata spre exteriorul recipientului.

Lalelele au nevoie de o perioada de 16 saptamani de stat la rece, pentru a da cele mai bune rezultate. Iata cateva soiuri de lalele potrivite pentru fortarea incoltirii bulbilor (Apricot Beauty, Bing Crosby, Jingle Bells, Attila, White Dream, Princess Irene, Monsella si Estella Rijnveld)


lalele
lalele

 

Irisul pitic (Iris reticulate) si brandusele (Crocus vernus)


Bulbii  florilor de iris au nevoie de o perioada de racire de 10 saptamani, insa pot fi folositi si dupa doar 6 saptamani. Multe dintre soiurile de branduse sunt potrivite pentru fortarea incoltirii bulbilor (Pickwick, Remembrance, Peter Pan, Flower Record, Jeanne d'Arc si Purpurea Grandiflora).

 

 

Crocus vernus
Crocus vernusZambilele (Hyacinthus orientalis)


Bulbii pot fi procurati din comert, gata raciti si pot fi crescuti doar in apa. Daca nu au fost raciti, acestia au nevoie de o perioada de racire cuprinsa intre 12 si 16 saptamani. Pentru zambilele care cresc in apa, asezati-le bulbul in apa si lasati-l sa stea asa, intr-un recipient in forma de clepsidra. Depozitati recipientul intr-un loc racoros, pentru o perioada de 4-8 saptamani, timp in care asigurati-va ca nivelul apei nu scade. Odata ce s-a dezvoltat un sistem de radacini bun si rezistent, mutati bulbul intr-o zona mai calduta si mai iluminata.

Adesea, este suficienta o perioada de tranzitie de 10 zile, intr-un loc unde temperatura e de 15 °C si fara atingere directa a razelor de soare pe planta. Tulpinile zambilelor sunt firave, asa ca, daca incep sa se indoaie cand infloreste, le puteti pune un bat sau le puteti lega cu sarma, pentru a le tine drepte. Multe dintre soiurile de zambile sunt potrivite pentru fortarea incoltirii bulbilor (Amethyst, Blue Jacket, Jan Bos, L'Innocence, Pink Pearl, Delft Blue si Carnegie).

 

Narcisele (Narcissus)


Narcisele au nevoie de o perioada de racire de cel putin 12 saptamani, insa cel mai bine ar fi sa le lasati 16 saptamani. Nacisele pitice sunt perfecte pentru aceasta tehnica de fortare a incoltirii. Majoritatea soiurilor de narcise au nevoie de lumina intensa pentru a inflori cum trebuie. O lumina inadecvata va face ca floarea sa nu se deschida, iar tulpinile sa se inalte tare, ca mai apoi recolta de flori sa se diminueze. Multe dintre soiurile de narcise sunt potrivite pentru fortarea incoltirii bulbilor (Barrett Browning, Bridal Crown, Dutch Master, Ice Follies, Salome, Pink Charm, Tete-a-Tete, Jenny si Cheerfulness)

 

 

Narcisele
NarciseleNarcisele albe (Narcissus tazetta)


Bulbii acestor flori nu au nevoie de o perioada anume de racire. Pentru a creste aceste flori, tot ce aveti nevoie este apa, pietricele si un vas adanc de cel putin 5 cm si in care pot incapea intre 3 si 12 flori. Umpleti vasul pana la jumatate cu pietricele. Asezati bulbii apropiati unii de altii, insa nu atat cat sa se atinga. Mai adaugati pietris, astfel incat o treime din bulb este acoperita.

Umpleti vasul cu apa pana cand bulbii ajung sa fie cu totul in apa (inlaturati pietrisul de langa un bulb pentru a vedea care e nivelul apei). Cel mai bine e sa pastrati bulbii intr-un loc intunecat si racoros (15-18 °C) pentru cateva saptamani, pana cand acestia dezvolta o radacina stabila, dupa care puteti sa ii mutati intr-un loc mai luminos. In oricare varianta veti proceda, bulbii vor scoate flori dupa 3-5 saptamani.

 

Crinul asiatic (Hippeastrum)


Bulbii acestei flori nu au nevoie de o perioada de racire. Plantati-i astfel incat cel putin o treime din bulb sa ramana deasupra pamantului si lasati cel putin 2,5 cm intre bulb si marginea recipientului. Cand plantati bulbii, udati-i bine, insa dupa asta pastrati solul ceva mai uscat pana cand vedeti primele semne ale incoltirii. Odata ce a iesit, incepeti sa udati planta mai regulat.

 

 

Hippeastrum
Hippeastrum

 

 

Crinul asiatic are nevoie de un loc bine incalzit si luminat, pana cand primii muguri incep sa se deschida. Dupa ceea, recipientul poate fi mutat intr-un loc mai racoros si mai umbros, unde florile vor dura mai mult. Dupa ce bulbul a inflorit, taiati florile aproape de baza tulpinei. Cresteti planta intr-un loc cu soare din belsug si adaugati ingrasamant la perioade regulate de timp. Incetati sa mai udati planta in august si lasati-o sa se usuce complet.

In general, aceasta va avea nevoie de o perioada de 8 saptamani pentru a reincepe procesul de incoltire. La sfarsitul lunii septembrie, taiati verdeata si replantati bulbul intr-un recipient cu pamant de plantat proaspat. Depozitati recipientul intr-un loc cu soare si udati planta cumpatat, pana cand aceasta incepe sa creasca din nou


Tu ce zici?