No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Cum sa ne protejam plantele de sare iarna?

Ultima modificare: 2010-03-18 | Primul publicat: 2010-03-17
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Cum sa ne protejam plantele de sare iarna?
Pe cararile din gradina sau pe drumurile de folosinta comuna, se obisnuieste sa se presare sare. Prin aceasta procedura, se obtine efectul dorit dar, din pacate, sarea produce si moartea plantelor din vecinatate.

Variatiile de temperatura din perioada de iarna si, chiar inceput de primavara, fac ca adesea drumurile sa

nisip pentru dezghet
devina alunecoase. Aplicarea de sare pe cararile din gradina si pe drumurile de folosinta comuna, provoaca moartea plantelor din vecinatate, prin otravire.

Ce sa folosim in loc de sare?

Pentru a preveni un asemenea efect, este mai bine sa folosim, in acest scop, cenusa de lemn, nisip, rumegus, pietris, zgura sau, chiar, produse speciale, care se gasesc in comert, avand aceasta destinatie.

 

Pentru prevenirea daunelor cauzate de folosirea sarii, sunt binevenit cateva sfaturi:

  • Sa evitam folosirea sarii! In timpul ingheturilor, sa imprastiem pe trotuare nisip pentru a preveni alunecarile.
  • Daca este absolut necesar sa saram, sa folosim o cantitate cat mai mica, in acest sens, fiind mai eficienta sarea macinata foarte fin.

  • Sa avem grija de plante in timpul anului! Plantele sanatoase, puternice suporta mai usor socul provocat prin sarare.

  • Sa folosim un gard protector langa trotuar. Placile din plastic pot proteja spatiul de patrunderea stropilor de apa sau de zapada din strada, astfel ferim plantele mai sensibile de substante care le-ar dauna.

  • In preajma zonelor cu o circulatie intensa sau la intersectii sa plantam plante care rezista la sare. Asa sunt, de exemplu, castanele salbatice (Aesculus glabra), liliacul japonez (Syringa reticulata), Ginkgo biloba, Amelenchier spp, Euonymus alatus.

  • Plante sensibile la sare vor fi asezate cat mai departe de drum! Asa sunt, de exemplu, merii ornamentali (Malus spp.), brazii, mai ales molidul alb (Picea glauca) sau diferitele soiuri de tisa (Taxus spp.).

Tu ce zici?