No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Lucrari in gradina de mirodenii primavara si vara

Ultima modificare: 2013-06-18 | Primul publicat: 2010-08-19
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Lucrari in gradina de mirodenii primavara si vara
Datorita temperaturilor ridicate ale verii atentia acordata plantelor creste. Pentru ca gradina ta sa fie o adevarata oaza de frumusete, urmeaza sfaturile de mai jos.

 

Cu aproximativ 6 saptamani inainte de ultimul inghet, incepeti sa semanati verdeturi in ghivece amplasate in interior, pentru a va bucura de ele cat mai repede cu putinta.

Chiar daca majoritatea verdeturilor rezista fara probleme in soluri sarace, este indicat sa afanati pamantul si sa il imbogatiti cu un strat de compost. Daca aveti un sol argilos, puneti un strat de nisip si mult compost pentru a imbunatati drenajul.

Incepeti plivirea buruienilor inca de la aparitia acestora, inainte ca radacinile sa prinda putere sau sa isi imprastie semintele.

Imediat ce vremea s-a incalzit, plantati semintele cumparate anul acesta. Tot acum e si momentul propice sa separati plantele mari de restul si sa incepeti sa va formati o provizie de frunze prin taierea celor existente.

Semanati direct  verdeturile ce nu se simt extrem de comfortabil in ghivece.

 

gradina de legume primavara
gradina de mirodenii

 

 

Daca observati existenta unei sau a unor boli, luati atitudine imediat. Folositi in acest scop insecticide sau alte substante care va sunt recomandate de catre persoanele abilitate.

Pe masura ce recoltati frunzele de la verdeturi, indepartati-le pe cele vestejite sau care sunt bolnave; planta va deveni mai sanatoasa si va avea mai multe frunze. In plus, floarea va avea o forma aspectuoasa.

Recolteaza cateva frunze pentru a le pune la patrare pentru iarna. Poti fie sa faci ‘legaturi', fie sa le pastrezi atarnate intr-un loc cald si bine ventilat, unde sa stea in bataia razelor soarelui. O alta solutie este sa le insirati pe ziare si sa le lasati astfel sa se usuce.

Udati plantele din gradina ori de cate ori simtiti ca e necesar. O udare inceata este mult mai eficienta, deoarece acest soi de irigare prin picurare permite apei sa patruda in pofunzime in straturile de pamant, astfel ca plantele sa isi construiasca o rezerva in caz de seceta.

Indepartati varfurile unor mirodenii ca busuiocul, arpagicul, oregano, rozmarin, sau tarhon, deoarece frunzele sunt mult mai savuroase daca florilor nu li se permite sa se dezvolte. Chimenul spre exemplu, va trai chiar pentru inca un an daca florile ii sunt indepartate.

 

 

 

Gradina de vara
Gradina de vara

 

Pregatiti otet din verdeturi


Modificati mica reteta de mai jos in functie de cat de puternica doriti sa fie aroma, insa cel mai simplu este sa puneti o legatura mare de verdeturi la un litru de otet (poate fi otet alb, de cidru sau de vin, nu conteaza). Dupa ce ati adaugat verdeturile, acoperiti si lasati la pastrare timp de 2 pana la 4 saptamani, pana in momentul in care otetul este imbibat cu aroma verdeturilor.




Tu ce zici?