No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Lucrari in gradina de mirodenii toamna

Ultima modificare: 2010-09-29 | Primul publicat: 2010-08-19
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Lucrari in gradina de mirodenii toamna
Odata cu venirea toamnei cand temperaturile incep sa scada grija noastra se indreapta asupra plantelor din gradina. Ce putem face ca sa le oferim o ingriire cat mai buna pe parcursul anotimpului rece? La intrebarea asta raspundem in articolul de mai jos.

Climat rece


Pregateste plantele perene pentru mutarea in interior prin toaletarea radacinilor inca de la inceputul sezonului. Odata ce au aparut noi radacini adventive, recolteaza plantele si depoziteaza-le in ghivece intr-un loc unde sa fie ferite de frigul, cum ar fi pe terasa. Inainte de inghetul, muta-le inauntru, de preferinta intr-un un loc unde este lumina directa.

Plantati in ghivece verdeturi specifice sezonului de toamna, cum ar fi coriandrul, patrunjelul sau arpagic, iar daca iernile sunt extrem de reci, cultivati aceste plante in interior, punand ghivecele intr-un loc racoros, insa nu excesiv de rece.

Daca doriti sa cultivati oregano, tarhon sau menta in interiorul casei pentru a avea aceste verdeturi si iarna la dispozitie, alegeti plantele mature si puneti-le din timp in ghivece. Taiati frunzele fara mila, udati bine, iar ele vor creste in continuare. In cazul arpagicului, daca doriti sa il cultivati in aceleasi conditii este indicat ca dupa recoltarea din camp sa ii permiteti cateva saptamani de "hibernare" intr-un loc racoros.

Curatati gradina inlaturand plantele moarte, buruienile, fruzele si alte obiecte pe care le intalniti in cale. Din acestea puteti face compost, cu conditia ca ceea ce ati cules acum sa nu fi fost afectat de vreo boala.

 

 

gradina de legume
gradina de legume

 

 

Clima calda


Plantati verdeturi specifice toamnei, ca arpagicul, coriandrul si patrunjelul pentru a obtine o a II-a recolta de iarna.

Curatati gradina de plante moarte, buruieni, frunzele cazute. Daca aceste resturi nu sunt infestate cu boli pot fi transformate in compost, iar o curatare "ca la carte" va feri gradina de boli in anul care vine.

Continuati sa folositi sau sa congelati verdeturile sau parti ale acestora. Spre exemplu, puteti lua radacinile de hrean, sa le curatati si sa le treceti prin blender. Piure-ul astfel rezultat poate fi congelat dupa ce ii adaugati otet si apa. Daca doriti sa serviti imediat mai puneti zahar si smantana - daca nu, puneti-l la congelator.


Tu ce zici?