No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Rotunjoara - Glechoma hederacea

Ultima modificare: 2010-10-14 | Primul publicat: 2010-10-14
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Rotunjoara - Glechoma hederacea
Iedera terestra sau rotungioara (Glechoma hederacea), nu a fost apreciata doar pentru proprietatile sale tamaduitoare ci a fost folosita de vechii saxoni la limpezirea berii inainte de introducerea hameiului.

Rotunjoara, planta perena si omniprezenta buruiana din gradinile noastre, a fost una dintre principalele ierburi folosite de vechii saxoni pentru limpezirea berii, inainte de introducerea hameiului, frunzele fiind scufundate in lichidul fierbinte. Nu numai ca imbunatatea savoarea si pastra calitatile berii, dar ii si dadea limpezime.

Pana la domnia lui Henry al VIII-lea, a fost folosita in special in acest scop. O porecla a acestei plante este "piciorul pisicii" (frunza are dimensiunea si forma aproximativ la fel cu labuta pisicii). Dar nu lasa acest nume sa te pacaleasca: pisica (si catelul) se pot imbolnavi daca vor manca prea mult din planta.

 

rotunjoara


 

Cand o planta are multe nume, poti fi sigur de doua lucruri: este foarte raspandita si oamenii au interactionat cu ea in mai multe feluri pentru o lunga perioada de timp. Cu gandul la modalitatile diferite in care oamenii folosesc iedera terestra sau rotungioara, iti poti imagina cat de diferita era viata in acele vremuri de mult apuse. Cu siguranta, se cheltuia foarte multa energie in incercarile de a afla tot ce se putea despre aceste plante. Cine stia ce comoara se putea descoperi in frunza unei plante, doar daca era incalzita in lumina lunii?

 

rotunjoara

 

Sigur, in epoca tehnologiei este foarte usor sa studiezi plantele. Si da, se intampla uneori ca cea mai de jos buruiana sa-si gaseasca o cale sa incante simturile - chiar in ciuda ta. Rotunjoara, acesta dispretuita buruiana de gradina, strainul invadatorul cu care ne luptam atat de asiduu, este o astfel de planta. Iti place mireasma gazonului proaspat cosit? Nu esti singurul.

In aceasta situatie, poate vei lasa aceasta specie intr-o parte a gradinii. Pentru ca nimic nu se compara cu mireasma ei proaspat cosita. Vei descoperi in ea una dintre bucuriile verii - sa inspiri aroma acestei plante aromatice face ca tot efortul de a cosi gazonul sau iarba din gradina sa iti fie rasplatit pe masura.


Tu ce zici?