No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

 
 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 
 
 
 

Ardei iute

Ultima modificare: 2011-05-17 | Primul publicat: 2011-05-17
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Ardei iute
Originar din America, ardeiul iute este cultivat acum ca planta anuala in zonele temperate ale lumii. Acest mic arbust peren nu este mai inalt de 70 cm. Din tulpina principala se desprin ramuri zvelte, care poarta frunze ovale. Fructele subtiri si lungi, cunoscute ca ardei, pot atinge lungimea de 50 cm la anumite varietati. Ardeii sunt initial verzi, colorandu-se treptat in portocaliu pana la rosu stralucitor cand se coc.

Ardeiul iute creste cel mai bine in sera sau intr-un loc insorit, la temperaturi peste 18°C. Semintele se planteaza in soluti bine drenate, bogate in nutrienti. Se utilizeaza fructul. Ardeii se culeg din iunie pana in septembrie, cand se coc. Sunt uscati apoi la temperaturi sub 35°C si folositi la prepararea de tincturi, pulberi si capsule, cataplasme si unguiente.

 

ardei iute
ardei iute

 

Ardei iute – Planta medicinala


Administrat intern, ardeiul iute stimuleaza sistemul digestiv si este folosit pentru tratarea indigestiei, flatulentei, colicilor si constipatiei. Capsaicina reduce durerea si inflamatia atunci cand ardeiul este administrat extern in afectiuni precum lumbago, artrita, durerile generalizate de muschi si articulatii si iritatiile pielii.  Capsaicina din ardei amelioreaza circulatia, ceea ce ajuta la vindecarea prin indepartarea tocinelor din zona afectata si prin aprovizionarea acestuia cu nutrienti. Ardeiul se poate aplica si pe scalp, in cataplasme, pentru a preveni caderea parului.  Datorita proprietatilor lui antiinflamatorii si antiseptice date de saponine, ardeiul iute se foloseste in gargara pentru tratarea laringitei.

 

ardeiu iute
ardeiu iute

 

Ardei iute - Mod de preparare si administrare

 

Pentru uz intern, tinctura din ardei iute se prepara din 10 g fructe uscate la 100 ml alcool de 70°. Ca stimulent gastric se iau 10-20 picaturi in putina apa cu 15 minute inainte de mancare. Pentru cura de dezintoxicare alcoolica se iau 50-60 picaturi in putina apa sau ceai, de mai multe ori pe zi, de cate ori individul simte nevoia sa bea.

Extern se prepara tot o tinctura din 20 g fructe la 100 ml alcool de 60°-70° cu care se fac frectii. In aceasta tinctura se poate imbiba vata, iar dupa uscare se aplica pe locul dureros cu ajutorul unui bandaj elastic.

Tot extern pentru stimularea cresterii parului, se prepara o tinctura din parti egale de ardei iute, radacina de brusture si radacina de urzica, in alcool de 60°-70° cu care se frictioneaza radacina parului ferind ochii.


Tu ce zici?