No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 

Ardeii - crestere si cultivare

Ultima modificare: 2010-10-28 | Primul publicat: 2010-10-27
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Ardeii - crestere si cultivare
Ardeii au fost intotdeauna una din cele mai populare legume cultivate in gradini. Ardeii precum si multele varietati sunt originari din America Centrala si de Nord.

O gama larga de ardei iuti sunt originari din Asia, mai ales din Tailanda si China. Cultivarea lor acasa, in propria gradina, este destul de usoara, gradinarii din ziua de azi avand o gama larga de plante din care sa aleaga: ardei dulci si iuti, iar dintre ultimii mentionati cele mai iuti varietati sunt cele provenite din Mexic, China si Tailanda.

 

ardei rosii si galbeni
Ardei grasi rosii si galbeni

 

 

Poti de asemenea sa alegi culoarea: verde, galben, rosu-portocaliu si mov. Dupa ce ai ales ce fel de ardei vrei sa cultivi, dulci sau ardei iuti si ce culoare, nu uita de forma. Exista ardeii traditionali in forma de clopot, lungi si subtiri sau rotunzi. Un ardei gras dulce verde nu este inca copt. Lasa-l sa creasca, iar el se va face rosu. Textura si aroma se vor schimba semnificativ.

 

varietati de ardei
Varieti de ardei iuti si dulci

 

 

Ardeii - plantare si cultivare


Insamnatarea este bine sa se faca in interior, cu 8-10 saptamani sau mai mult inainte de primul inghet, deoarece rasadul de ardei creste lent. Creste temperatura solului pana la 25 grade. Acest lucru va ajuta samanta sa germineze mai repede. Poti cumpara paturi speciale de incalzire in timpul germinarii, pentru a imbunatati calitatea rasadurilor.

 

1. Alege un loc insorit din gradina si pregateste solul cu ingrasamant.

Nu conteaza ce tip de ardei vrei sa cultivi, retine doar ca le place caldura. Transfera rasadurile in aer liber dupa ultimul inghet. Acestea se pun in pamant la distanta de 45-60 cm unul de altul, in randuri cu 60-80 cm intre ele. Ardeii prefera solul umed; uda-i regulat in lunile de vara, si aplica un fertilizator pe baza de fosfor si potasiu, pentru a scapa de buruieni. Gradinarii fac adesea greseala de a folosi prea mult azot, ceea ce duce la o planta mare, verde, dar cu putini ardei pe ea.

 

ardei grasi mov si capia rosii

 

Ocazional, ardeii vor fi vizitati de albine si alte insecte polenizatoare. Pentru a evita acest lucru, nu ii planta prea aproape unul de altul. Nu-ti fa griji, albinele nu produc daune.

 

Recoltarea ardeilor


Pot fi recoltati de indata ce ating marimea necesara pentru a fi comestibili.  Ardeilor nu le place inghetul; deci daca observi ca vremea se raceste ar trebui sa acoperi plantele, iar pe timpul zilei le aerisesti sau lasa acoperiti. Daca plantele trebuie acoperite in noptile reci poti folosi galeti, deoarece sunt usor de amplasat.

 

Boli si daunatori


Multor insecte le plac ardeii: paianjenii, acarienii, afidele si uneori sfredelitorii fiind cele mai intalnite. Pentru a scapa de daunatori foloseste insecticid organic.

Multe boli si virusi pot afecta ardeii, dar acestea sunt rare. Infectiile fungice pot fi tratate prin fumigare, iar daca observi ca planta e bolnava, trateaz-o cat mai repede.


Tu ce zici?