No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Cultivarea cartofilor

Ultima modificare: 2010-04-12 | Primul publicat: 2010-04-12
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Cultivarea cartofilor
Cartofii ocupa locul patru in topul celor mai cultivate alimente dupa orez, grau si porumb. Sunt plante perene ce cresc in inaltime aproximativ 60 cm in functie de soi si fac parte din familia Solanaceae.

 

Ce cartofi sa cultivam?


Exista zeci de soiuri diferite de cartofi, de obicei descrise ca timpurii, semitimpurii si cartofi din recolta principala. Aceste denumiri indica data la care se maturizeaza si, de asemenea, va da o idee despre spatiul de care veti avea nevoie, cat de apropiati sa fie si momentul cand acestia pot fi plantati.

Ar trebui sa va concentrati asupra tipurilor timpurii daca aveti spatiu putin si, de asemenea, merita sa ne amintim ca cei timpurii, e mai putin probabil, sa se confrunte cu problema daunatorilor, deoarece ei sunt recoltati atat de devreme.
Celor semitimpurii le ia de la 16 pana la 17 saptamani ca sa ajunga la maturitate dupa plantare, astfel incat ati putea sa-i recoltati de la sfarsitul lunii iunie pana la inceputul lunii august.
Cei din recolta principala sunt dezvoltati dupa 18 pana la 20 de saptamani de la plantare, astfel incat ii puteti recolta, de obicei, din iulie pana in octombrie. Cei din recolta principala ocupa cel mai mult spatiu in gradina, dar ei tind sa fie cele mai bune soiuri pe care sa le cultivati daca doriti sa va faceti provizii.


Cum sa incurajati incoltirea cartofilor?

 

A-i face sa incolteasca inseamna pur si simplu sa-i incurajati sa inmugureasca inainte de plantare.
Incepeti incurajarea incoltirii de la sfarsitul lunii ianuarie in partile calde ale tarii, sau in februarie in zonele mai reci, cu aproximativ sase saptamani inainte de momentul in care intentionati sa plantati cartofii.
Fiecare cartof de samanta are un capat bont , mai rotunjit, care are un numar de ‘ochi'.  Asezati tuberculii cu partea boanta in sus, pe tavi sau in cutii vechi de oua, expusi la multa lumina naturala.  Cartofii sunt gata pentru a fi plantati in gradina cand mladitele au o lungime de 1,5 - 2,5 cm.


Cum sa plantati cartofii?


Plantati cartofii incoltiti cand solul a inceput sa se incalzeasca, incepand la mijlocul lunii martie sau la inceputul lunii aprilie. Sapati mai intai un santulet adanc de 7.5 - 13cm adancime, desi adancimea exacta ar trebui sa varieze in functie de soiul de cartofi pe care-l plantati.  Adaugati un strop de ingrasamant in santulet inainte de a incepe plantarea.

Plantati cartofii timpurii la o distanta de aproximativ 30 cm unii de altii si de 40 - 50 cm intre randuri, iar pe cei semitimpurii si cei din recolta principala la aproximativ 38 cm unii de altii si la 75 cm intre randuri.
Manuiti cu grija tuberculii incoltiti, asezandu-i cu grija in santulet cu mugurii indreptati in sus, avand grija sa nu-i rupeti. Acoperiti usor cartofii cu pamant.
De indata ce apar mugurii, adunati o gramajoara de pamant in jurul fiecarei plante, astfel incat lastarii sa fie doar ingropati.
Trebuie sa faceti acest lucru la intervale regulate, pana la sfarsitul sezonului fiecare planta va avea ridicata in jurul ei o mica movila de aproximativ 15 cm.


plantare cartofo


Recoltarea cartofilor

Cartofii crescuti in gradina ar trebui sa fie gata pentru recoltare din iunie pana in septembrie, in functie de soi, precum si de conditiile de crestere. Cei timpurii pot fi culesi si consumati de indata ce sunt gata.

Momentul potrivit este cand tulpina de deasupra solului este inca verde, si, de obicei, atunci cand se deschid florile.

Soiurile semitimpurii si cele de la recolta principala pot fi pastrate in sol mult mai mult, pana in septembrie, chiar daca partea de deasupra solului arata trecuta de mult de faza maxima de vegetatie.
Cu doua saptamani inainte de a va recolta cultura, taiati partea aeriana pana la nivelul solului. Aceasta ar trebui sa le dea cartofilor suficient timp pentru a-si intari coaja, facandu-i mult mai putin predispusi la stricaciuni provocate de scoaterea din pamant si mai usor de depozitat.

 

recoltare cartofi


Sfaturi pentru cultivarea cartofilor

 

Cartofilor le place sa aiba soare din belsug, asa ca evitati sa-i plantati in locuri predispuse la inghet, deoarece aceste conditii pot deteriora frunzele in curs de dezvoltare. Daca doriti sa incepeti sa cultivati legume pe un teren foarte buruienos, sau pe o pasune veche, cartofii ar putea ajuta la innecarea buruienilor datorita frunzelor lor extinse, care se dezvolta rapid.
Daca aveti spatiu putin, incercati sa cultivati cartofi intr-un container drenat in mod adecvat, care are cel putin 30 cm adancime si latime. Umpleti ghiveciul pe jumatate cu compost pentru intrebuintari multiple sau cu sol fertil de gradina de buna calitate, asezati doi cartofi de samanta in partea de sus a compostului si apoi acoperiti cu mai mult compost sau pamant pana la 2.5 cm fata de marginea recipientului.

Este deosebit de important sa existe apa suficienta in momentul in care tuberculii ajung la dimensiunea unor bile. In cazul in care nu exista precipitatii regulate si bogate, marimea si calitatea recoltei va fi diminuata daca nu aveti grija sa udati cartofii.


Tu ce zici?