No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Cultivarea castravetilor

Ultima modificare: 2011-03-15 | Primul publicat: 2010-04-12
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Cultivarea castravetilor
Daca va face placere gustul de castravete proaspat, semanati primavara niste seminte pentru a-i recolta cat e vara de lunga. Iata ghidul nostru de cultivare a castravetilor proprii.

 

Despre castraveti

 

Inainte de a cumpara seminte de castravete, verificati daca acestia sunt ideali pentru nevoile dumneavoastra. Castravetii de sera trebuie cultivati in saci de crestere, sub protectia sticlei, castravetii cu creasta sunt facuti sa creasca intr-un loc insorit, intr-un sol bine drenat, in aer liber. Alternativ, alegeti un soi care poate fi cultivat atat in interior cat si in exterior.

 

Cum sa semanati semintele de castraveti?


Semanati primavarara devreme daca aveti de gand sa cresteti plante intr-o sera incalzita sau la mijlocul primaverii pentru sere neincalzite sau pentru aer liber.
Umpleti cu compost de seminte un ghiveci de 7.5 cm si faceti o gaura de 2 cm cu un plantator. Impingeti in gaura doua seminte cu partea plata pe verticala. Acoperiti, udati si etichetati.

 

seminte castravete

 

Ingrijirea ulterioara a castravetilor


Semintele ar trebui sa germineze intr-o saptamana. Cand rasadurile ating o inaltime de 2 cm , se indeparteaza cea mai slaba plantuta din pereche.  Pastrati plantele in umezeala si oferiti-le suport cu o mica trestie de zahar.

 

 

Plantarea rasadurilor


Daca-i cultivati in interior, plantati doi castraveti intr-o punga de crestere la sfarsitul lunii mai si sprijiniti-i cu o trestie de gradina legata de plafonul serei.  Daca sera este incalzita, plantele pot intra in saci din luna martie.
Plantati castravetii in aer liber la inceputul verii. Cu aproximativ o saptamana inainte de plantarea rasadurilor, aclimatizati plantele punandu-le intr-un loc rece.
Alternativ, puneti-le la adapostul unui zid umbrit si acoperiti-le cu lana. Pregatiti bine solul, adaugand o multime de gunoi de grajd bine putrezit si asezati plantele la 90 cm una de alta.
Dupa plantare, partea de sus a bulbului radacinii ar trebui sa stea la acelasi nivel cu suprafata solului.


Pregatirea castravetilor


Legati cu regularitate tulpinile soiurilor de interior de trestia de zahar si dupa ce a ajuns la acoperis, ciupiti

castravete
virful.  Ciupiti mladitele din ramurile laterale care au rod, lasand doua frunze dupa fiecare. Deoarece toate soiurile de sex feminin produc fructe pe tulpina principala, trebuie sa eliminati cu totul excrescentele laterale.
Dati-le voie soiurilor care cresc in aer liber sa se intinda pe pamant la fel ca dovleceii.
Cand plantele au cinci sau sase frunze, ciupiti varful de crestere si permiteti ramurilor laterale sa creasca. In cazul in care tulpinile nu au flori, ciupiti-le dupa a saptea frunza.


Indepartarea florilor

 

Multe soiuri au pe aceeasi planta atat flori masculine cat si feminine. Ambele ar trebui sa fie lasate pe soiurile care cresc in aer liber, dar trebuie ciupite florile masculine atunci cand ele apar pe soiurile de interior, pentru a evita ca fructele sa devina amare.
Florile sunt usor de recunoscut. Florile de sex feminin au o umflatura sub ele ce se va trasforma intr-un castravete. Alternativ, alegeti toate soiurile de flori de sex feminin.

 

 

Udarea si hranirea castravetilor


Castravetii trebuie sa fie mentinuti umezi, dar nu inmuiati, pentru a preveni o oprire brusca a fructelor.
Odata ce apar fructele, dati-le un impuls prin hranirea la fiecare doua saptamani, cu un ingrasamant bogat in potasiu.

 

 

Recoltarea castravetilor


Luati fructele prin taierea cu o pereche de foarfece sau cu un cutit ascutit.  Recoltarea in aer liber se termina, de obicei, pe la jumatatea lunii septembrie, in timp ce recoltarea in interior poate merge pana la mijlocul lunii octombrie.

 

recolta castraveti

 

Cinci soiuri de castraveti de incercat

 

  • "Burpless Tasty Green" - de interior si de exterior. Creste pana la 25 cm
  • "Zeina" - fructe mini, pentru interior si exterior. 17 cm
  • "Masterpiece" - coaja de culoare inchisa si miez crocant, pentru exterior. 20 cm
  • "Crystal apple" - fructe rotunde, galbene, pentru exterior
  • "Luxury" - soi de sex feminin, cu fructe lungi, pentru interior. 40 cm

 

 


Tu ce zici?