Unde creste fasolea?
Fasolea este perfecta pentru un loc insorit, bine drenat. Ea prefera sa creasca in sol umed si fertil, intr-un loc ferit, departe de vanturile puternice, dar poate fi crescuta cu succes si in ghivece.
Pregatirea solului
Pregatiti solul pentru plantare sapandu-l si adaugand din belsug materii organice, cum ar fi gunoiul de grajd bine putrezit sau frunze mucegaite. Acest lucru va ajuta la imbunatatirea fertilitatii si a capacitatii solului de a retine umiditatea.
Multi gradinari spun ca pregatesc iarna un santulet pentru fasole pe care il umplu cu continutul putrezit al lazii de gunoi pentru compost. Odata acoperit cu pamant la sfarsitul primaverii, pot fi semanate seminte in partea de sus a santuletului.
Daca cultivati fasole in containere, alegeti ghivece de cel putin 45 cm (18 in) in diametru si asigurati-va ca exista suficiente gauri de drenaj. Umpleti cu un amestec in parti egale de compost, pe baza de lut si compost fara lut.
Inainte de plantare, creati un suport pentru fasolea cataratoare franceza si pentru fasolea care se intinde. Fie faceti o constructie cu bastoane de 2.4 m, fixate impreuna cu o sfoara in partea de sus, fie creati un sir paralel de bastoane, care sa aiba varfurile bine fixate intr-un baston orizontal. Fiecare rand trebuie sa fie la o distanta de 60 cm unul de celalalt, iar intre bastoane trebuie sa fie o distanta de 15 cm.
Cum sa seamana semintele de fasole?
Semanatul semintelor in interior ofera o rata de germinare mai rapida si mai sigura, in special pentru fasolea
care se intinde. La sfarsitul lunii aprilie semanati o singura samanta de fasole la 4 cm adancime, intr-un ghiveci de 7.5 cm, plin cu compost pentru utilizari multiple.
Udati-l bine, etichetati-l si plasati-l pe un pervaz insorit pentru a germina. Rasadul va fi gata pentru fi plantat afara dupa aproximativ trei saptamani. Inainte de plantare, puneti-l intr-un loc racoros timp de cateva zile, astfel incat sa se poata adapta conditiilor de afara.
Alternativ, fasolea cataratoare, cea care se intinde si cea pitica pot fi cultivate din seminte semanate direct in sol intre a doua jumatate a lunii mai si mijlocul lui iunie. Pentru fasolea pitica franceza plantati doua seminte la 2,5 cm adancime, alaturi de un sprijin, iar cea cataratoare franceza si cea care se intinde la aproximativ 5 cm adancime. Udati temeinic. Dupa germinare eliminati-o pe cea mai mica si mai putin robusta dintre cele doua plantute. Pe masura ce cresc, asigurati-va ca plantele continua sa se rasuceasca in jurul nuielelor lor.
Cum se ingrijeste fasolea?
Udarea regulata si suficienta este vitala. Fasolea care se intinde ar trebui sa fie udata foarte abundent, de doua ori pe saptamana, in vreme secetoasa, atat cand apar bobocii florilor, cat si cand acestea sunt deschise.
Ingropati baza tulpinii fasolei pentru a ajuta la mentinerea umiditatii in sol atunci cand este seceta.
Cum se recolteaza fasolea?
Culesul regulat este esential, este adevarat ca pe cat de mult culegi, pe atat de mult vor produce. Cele mai multe pastai sunt in luna iulie, iar recoltele din toate tipurile pot continua pana la primele ingheturi, sau chiar mai mult in cazul in care plantele sunt protejate.
Cinci soiuri de faole pe care trebuie sa le incercati!
- "Red Rum" - un soi de fasole care se intinde si care se cultiva foarte usor
- "Polestar" - fasole care se intinde garantat, cu flori rosii si pastai fara ate
- "Purple teepee" - un soi pitic de fasole cu minunate pastai de culoare violet, care se transforma in verde cand sunt gatite
- "Algarve" - o fasole cataratoare franceza cu ritm rapid de crestere, cu pastai plate
- "Lingua di Fuoco"- o fasole cataratoare borlotti cu seminte pestrite si pastai aspectuoase