No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Cultivarea lubenitei

Ultima modificare: 2010-11-08 | Primul publicat: 2010-11-08
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Cultivarea lubenitei
Lubenita este o delicatesa de vara aflata printre favoritele tuturor, fiind perfecta pentru zilele calduroase de vara, petreceri, picnicuri si multe altele. Nu uita sa organizezi si un concurs de scuipat seminte atunci cand servesti pepenele verde in aer liber. Razi daca vrei, “scuipatul la groapa a semintelor de pepeni” este un joc popular, intalnit la picnicuri si festivaluri din timpul verii in unele comunitati.

Pepenii verzi, mari, ovali necesita un spatiu mare si un sezon lung de crestere. De aceea, majoritatea gradinarilor nu aloca spatiu mult in gradina lor pretioasa pentru acestia. Exista posibilitatea de a alege o varietate mai mica, dar la fel de dulce care are nevoie de aproximativ 1/3 din spatiu.

 

pepeni verzi

 

Cultura lubenitei este o afacere serioasa. Competitiile cu lubenita sau "greutatea cea mai mare" sunt evenimente obisnuite la festivalurile de toamna. Concursurile cu dovleci uriasi includ o categorie de pepene verde gigant si se completeaza cu premii pentru cel mai mare pepene. Dar cat de mare poate creste o lubenita? O lubenita gigantica poate cantari peste 90kg! In USA exista si o zi speciala a lubenitei ... 18 August este Ziua Nationala a Lubenitei.

Pepenii standard sunt de obicei intre 9-14 kg si sunt de forma alungita. Varietatile mici sau care cresc in forma de tufis sunt rotunde si mult mai mici. Au o greutate de la cateva kilograme la 5kg.

 

Plantarea lebenitei


Inauntru:

Daca ai o vara scurta sau vrei sa obtii rasaduri timpurii, planteaza semintele de pepene in interior in recipiente individuale sau ghivece. Iti recomandam sa folosesti vase de turba care pot fi plantate direct in gradina cu un soc minim la transplantare.

Afara:

Seamana semintele de pepene verde in movile sau in randuri. Pentru pepenii verzi obisnuiti, seamana trei-patru seminte pe o movila, distanta dintre movile fiind intre opt-zece picioare. Spatiul dintre randuri sa fie de 3 m sau mai mult, daca ai spatiu. Rarefiaza rasadurile de lubenita la doua pe fiecare movila, la o saptamana dupa ce au germinat. Cand plantezi in randuri, distanteaza semintele la 10-15 cm distanta si rarefiaza plantutele la 25-30 cm. Pentru varietatile tip tufis, spatierea finala poate fi la jumatate fata de distantele de mai sus sau mai mult daca esti stramtorat cu locul.

Asigura-te ca stii de cate zile ai nevoie pentru ca varietatea care ai cumparat-o sa ajunga la maturitate. Da-i putin mai mult timp decat scrie pe pachetul de seminte ca ar avea nevoie, pentru ca sa poti obtine recolta inainte de primul inghet.

Lebenita are nevoie 80-90 zile pentru a ajunge la maturitate pentru varietatile mici tip tufis si 90-100 zile sau chiar mai mult pentru varietatile mari.

 

Cultivarea pepene verde

 

pepene prismatic
Pepene patrat

 

Lubenita are nevoie de mult soare pentru ca sa dezvolte tulpini sanatoase si fructe mari. Planteaza-le dupa ultimul inghet. Lubenitele au nevoie de multa hrana. De aceea, adauga cantitati generoase de gunoi de grajd, compost si frunze in gradina ta. Lucreaza bine pamantul. Asigura-te ca se dreneaza bine.

Fertilizeaza-l regulat. Foloseste un ingrasamant cu continut ridicat de azot pana se formeaza florile. Apoi, treci la un ingrasamant cu fosfor si potasiu. Iti recomandam, de asemenea, utilizarea de ingrasaminte lichide si hranire foliara.

Lubenitelor le place apa. Acest lucru nu reprezinta o surpriza. Nu uita sa le uzi in timpul perioadelor secetoase. Mentine solul umed tot timpul. De asemenea, plivitul este important mai ales la inceputul sezonului. Buruienile vor concura pentru apa si substante nutritive.

Lubenitele sunt plante anuale gingase. Ingheturile de primavara si toamna vor ucide planta. Ei prospera in vremea caniculara. Cresterea lor va incetini in timpul noptilor reci. Protejeaza rasadurile. Utilizeaza capace fierbinti sau rame in noptile reci sau cand inghetul este posibil sa apara.

 

Recoltarea lubenitei


Deci, cum stii cand o lubenita este coapta? Cei mai multi oameni apasa pe fruct si asculta o bataie surda. Daca cresti o multime de pepeni, aceasta este o forma de arta.

sculptura in pepene
Sculptura in pepene

 

Alte semne:

  • incetarea cresterii
  • ingalbenirea de dedesubt
  • uscarea sau zbarcirea tulpinii in apropierea bazei fructului

 

Insecte si daunatori


Lubenita este sensibila la o varietate mare de daunatori. Gandacii de castravete sunt probabil inamicul numarul 1. Aceastia vor fura nutrientii plantei, vor manca polenul si vor imprastia boli la plante. O varietate de alti daunatori se vor bucura de asemenea de lubenitele din gradina ta. Folosirea de insecticide timpurii este important, mai ales impotriva temutului gandac de castravete.

 

Boli


O gama larga de virusuri si ciuperci pot afecta plantatia ta. O atentie particulara o reprezinta mucegaiurile. Mentinerea unei plante sanatoase este primul pas in combaterea bolii. Aceasta include plivitul, taierea si spatierea adecvata pentru a permite buna circulatie a aerului, in mod special in perioadele umede. Fungicidele pot fi eficiente, daca sunt folosite devreme.

 



Tu ce zici?