No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Cultivarea rosiilor ciorchine

Ultima modificare: 2010-11-08 | Primul publicat: 2010-11-08
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Cultivarea rosiilor ciorchine
Cu doar cativa ani in urma, rosiile ciorchine erau un fruct aproape necunoscut.  Se pare ca au devenit celebre peste noapte. Oamenii considera aceste fructe de marimea unei cirese si de forma unui ou mai dulci si mai gustoase decat rosiile cherry.

Pe piata, rosiile ciorchine au devenit rapid foarte cautate in ciuda unui pret mai ridicat. Pretul mai ridicat are legatura cu munca mai multa care trebuie depusa cu aceste fructe. Fiind putin mai mici decat rosiile cherry iti ia mai mult efort pentru a umple un recipient pentru piata. Ca si gradinari nu ne pasa de timpul in plus necesar pentru a recolta. Gustul merita cu adevarat efortul.

 

Cultivarea rosiilor ciorchine


In general, rosiile ciorchine cresc ca si orice alta varietate de rosii. Ele prefera soarele din plin si un sol bogat de gradina.

Este cel mai bine sa incepeti cresterea plantelor in interior. Plantati-le in recipiente mici cu opt-zece saptamani inainte de ultimul inghet. Chiar inainte de-a le planta in gradina, „caliti-le" aducandu-le afara in timpul zilei pentru tot mai multe ore lasandu-le pana la urma afara pe timpul noptii. Utilizarea unei rame de protectie este recomandata, dar nu este o cerinta. Daca se prevede inghet, aduceti-le inauntru.

La plantare, toarna cantitati generoase de apa in care sa dizolvi ingrasamant solubil. Planteaza-le cu grija in gradina. Pentru a minimiza socul transplantului, evita deranjarea radacinilor. Distanta normala dintre plante este de 60 cm, iar dintre randuri de 75-90 cm.

 

rosii ciorchine

 

Fertilizeaza in mod regulat. Primele fertilizari trebuie sa fie bogate in azot. De indata ce apar florile, foloseste ingrasaminte care sunt mai bogate in fosfor si potasiu. Prea mult ingrasamant care contine azot are ca rezultat o multime de frunze verzi, dar putine fructe. Un ingrasamant facut special pentru rosii te va ajuta sa-ti maximizezi recolta.

Uda regulat si din abundenta rosiile ciorchine. Udarea din abundenta este preferabila mult mai frecventei udari superficiale. Apa trebuie sa patrunda adanc la radacinile plantelor. Uda direct la radacina. Nu udati frunzele, daca este posibil. Rosiile sunt foarte sensibile la boli care apar in conditii umede.

Ingradirea sau legarea de pari a rosiilor ciorchine este foarte recomandata. Puteti, de asemenea, sa le plantati langa un gard si sa le legati de acel gard pe masura ce cresc.

 

rosii

 

Rosiile ciorchine vor creste cu aceeasi viteza ca si rosiile obisnuite. Fructele mici cresc si se coc mai repede. Fructele ar trebui sa inceapa sa se coaca la 70 de zile dupa ce plantati rosiile in gradina.

Valurile de frig si de caldura afecteaza dezvoltarea si cresterea fructelor. Fructele nu se vor putea dezvolta decat in intervalul 10-32 de grade Celsius.

 

Boli si daunatori


Rosiile pot fi atacate de larve, molii si de alti cativa daunatori de gradina. De asemenea, daca nu sunt legate de pari sau ingradite, melcii cu cochilie sau melcii limax vor manca cu pofta din fructele care se coc.

O multime de probleme pot aparea, de obicei in caldura si umiditatea din mijlocul verii. Infectiile cu ciuperci si cu mana pot aparea la umiditate mare. Tratamentul cu fungicide facut timpuriu este eficient. Plasarea plantelor prea aproape unele de altele obstructioneaza circulatia aerului si favorizeaza boala.

Putrezirea capatului florii poate de asemenea afecta fructul. Aceasta este o pata rotunda, maro si adancita pe fundul rosiei. Este cauzata fie de udarea necorespunzatoare, fie de lipsa calciului din sol.

Nu uda planta noaptea, daca este posibil, nu uda planta nici pe vreme foarte calda si umeda, daca este posibil. Umiditatea combinata cu temperaturile inalte favorizeaza bolile. Daca este posibil, udati plantele la radacina dimineata.

 

Intretinerea culturii de rosii


Rosiilor le place vremea calda! Vor muri daca sunt expuse la inghet. Fii sigur ca le plantezi dupa ultimul inghet.

1: Acopera tinerele rasaduri de rosii daca inghetul este previzibil. O acoperitoare simpla si usoara pentru rasaduri pot fi niste cani de plastic mari si foarte mari. Pune-le peste rasaduri la amurg si scoate-le dimineata.

2: Daca peste noapte da un inghet usor si nu ai acoperit plantele, iesi in gradina dimineata devreme, inainte ca soarele sa rasara, si stropeste usor plantele cu furtunul de gradina. Acest lucru va topi gheata de pe plante si le-ar putea salva.

 

Recoltarea si depozitarea rosiilor


Rosiile se depoziteaza bine intr-o locatie uscata si rece. Nu le puneti in frigider. Chiar daca tin mai mult in frigider, ele isi vor pierde aroma si textura. Tineti-le departe de lumina directa.

Chiar inainte de inghet, culegeti rosiile in timp ce sunt inca verzi sau portocalii. Spalati-le temeinic. Lasati-le sa se usuce, apoi puneti-le intr-un loc uscat, rece si intunecos.

Pentru a coace rosiile in interior, aduceti cateva si puneti-le la o fereastra pe unde patrunde caldura si soarele.

 

recoltare_rosii_width


Tu ce zici?