No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 

Cum se fertilizeaza castravetii?

Ultima modificare: 2010-03-31 | Primul publicat: 2010-03-31
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Cum se fertilizeaza castravetii?
Solurile cele mai bune pentru cultura castravetilor sint solurile fertile, afinate, permeabile. Pentru productia timpurie, cele mai indicate sint solurile usoare. Sint neindicate solurile grele, argiloase si cele prea nisipoase. De asemenea, se evita solurile prea umede sau prea uscate si cele care fac crusta.

Solul pentru cultura castravetilor trebuie sa aiba o buna structura, continut mare de materie organica, cu apa freatica la 80 - 90 cm. Apa freatica nu trebuie sa fie mai la suprafata de 70 cm. Reactia solului trebuie sa fie usor acida pina la neutra (pH 6,5-7).

 

Fertilizarea solurilor pentru castraveti

 

Fertilizarea solurilor pentru cultura castravetilor este indispensabila. Felul si cantitatea ingrasamintelor depind de tipul de sol si fertilitatea sa naturala. in general, castravetii au nevoie de multa materie organica. De aceea, se obtin recolte mari la o ingrasare masiva (40-60 tone/ha) cu gunoi bine descompus. Gunoiul insuficient descompus nu poate fi valorificat de castraveti decit in cazul cind al fost administrat la cultura premergatoare. in acest caz, ingrasarea se completeaza cu,250-300 kg superfosfat, 100-150 kg azotat de amoniu si 150-200 kg sare potasica. Nevoia de substante nutritive este mare la castraveti si nu se poate acoperi numai prin fertilizarea minerala.

 

Cerinta castravetilor fata de elementele nutritive se prezinta astfel:

  • cerinta mijlocie fata de fosfor;
  • cerinta mare fata de potasiu si azot.

 

Nu se poate practica cultura castravetilor pe acelasi teren mai multi ani consecutiv si nici dupa alte cucurbitacee, intrucat apare foarte repede fenomenul de oboseala a solului si se inmultesc mult bolile şi daunatorii. Se recomanda ca sa nu revina pe acelasi loc o cultura de castraveti decat dupa minimum 4 ani. Se recomanda un loc pentru castraveti unde in anul trecut au fost plantate culturi care imbunatatesc structura solului, apoi acelea care lasa terenul curat de buruieni ca: ceapa, cartofii, rosiile, fasolea tarzie, apoi spanacul si salata timpurie.

 


Tu ce zici?