Ce soiuri de trandafiri se pot cultiva la umbra?
Trandafirul este o planta ce prefera foarte mult soare.
Citeste tot raspunsul »Morcovul este leguma cel mai de mult cultivata in lume. Este indigenă din Afganistan, fiind însă cultivată şi de către grecii şi romanii.
V-aţi întrebat vreodată de ce consumăm partea îngroşată a morcovului? Acea parte îngroşată e de fapt rădăcina, cea care depozitează substanţele nutritive.
Importanţa nutritivă şi biologică a morcovului este multilaterală. Este important conţinutul lui de fibre nutritive (3-4%) şi de betakaroten (conţine 6-15 mg per 100 grame). De altfel, betakarotenul defineşte culoarea morcovului. Medicina populară de mai multe secole recomandă ca fiind leacul pentru boli de ficat, fiere, ochi şi piele.
![]() |
Morcovi, telina si patrunjel! |
Magazinele de seminţe oferă hibrizi având diferite perioade de cultivare. Morcovii care se cultivă într-o perioadă scurtă sunt:
Aceste sunt de tip Nanti, cu lungimea de 18-22 cm, netezi şi au forma cilindrică, se dezvoltă repede, nu se crapă, au culoarea de roşu-portocaliu şi sunt excelenţi pentru semănarea de primăvară şi de vară, însă nu se produc seminţe. Aceste tipuri de morcovi pot fi recoltate şi prin cules mecanizat, sunt potrivite pentru vânzarea la legătură sau la kilogram.
Cultura de Concerto F1 da recolte bogate, din vară până în februarie. Primo F1, Presto F1, Nanco F1 au o perioadă de vegetaţie de 95-96 de zile, au un randament mare, iar lungimea morcovilor este de 15-20 cm. Avantajul lor este că deja în august marfa este bună pentru piaţă, pot fi vânduţi imediat după recoltare.
Bolero F1, Soprano F1 şi Maestro F1 aparţin hibrizilor cu o perioadă de vegetaţie de 105-120 de zile. Aceste soiuri aparţin tot tipul Nanti. Morcovii au lungimea de 22-25 cm, suprafaţa lor este netedă, nu se crapă, se tocesc perfect, au un gust plăcut. Frunzişul acestor hibrizi este foarte tare, fiind potriviţi pentru culesul mecanizat. Rezistă la alternare şi la făinare, sunt potriviţi pentru piaţa proaspătă de legume. Pot fi depozitaţi şi în frigider.
Perioada de vegetaţie a hibridului Siroco F1 este de 115-120 de zile, are o lungime de 24-29 cm, este de tip Nanti+Kuroda şi, datorită acestui fapt, rădăcina morcovului e variată în funcţie de densitatea materiei. Acest soi este foarte roditor şi poate fi depozitat foarte bine. La spălare abia se crapă, poate fi împachetat conform exigenţelor de piaţă.
Perioadă de vegetaţie a hibridului Eskimo F1 este de 150-160 de zile şi este potrivit pentru semănare principală şi cules târziu. Rădăcina are formă cilindrică, suprafaţă netedă, egală, are culoare frumoasă. Partea superioară a rădăcinii este bine acoperită şi frunzişul robust, sănătos dă posibilitate culesului mecanizat. Nu se crapă, se depozitează bine.
![]() |
Radacina de patrunjel |
Merită să cultivaţi morcov şi în grădinile mici. Seminţele mici se seamănă la o dimensiune a rândurilor de 30 cm. Veţi avea o recoltă mai bogată dacă amestecaţi seminţele de morcovi cu nisip. Dacă doriţi să creşteţi morcovi frumoşi, pentru vânzare, e recomandat să egalaţi tulpinile la o distanţă de 3-7 cm.
Pătrunjelul are două subspecii: pătrunjelul de rădăcină şi pătrunjelul de frunză. Pătrunjelul de rădăcină face o rădăcină groasă, netedă. În Europa vestică pătrunjelul de frunză este mai popular, acesta are o rădăcină mai subţire şi foarte ramificată. Are un conţinut bogat de vitamine şi de uleiuri eterice specifice acestei legume. Uleiul de pătrunjel este prezent în fiecare parte a plantei, în rădăcina apiolul, iar în frunze miristicinul. Conform cerinţelor de pe piaţă, pătrunjelul trebuie să aibă o rădăcină albă cu o suprafaţă netedă.
În cazul pătrunjelului de frunză sunt două tipuri: pătrunjelul cu frunza încreţită şi pătrunjelul cu frunza netedă.
La noi pentru frunză se foloseşte încă frunza soiurilor de pătrunjel de rădăcină, cu toate că regenerarea pătrunjelului de frunză este mai bună şi poate fi culeasă de mai multe ori.
![]() |
Telina |
În cazul ţelinei, asemenea morcovului şi pătrunjelului, există mai multe tipuri. La noi este cunoscută doar ţelina bulboasă, iar în străinătate oamenii consumă cu plăcere ţelina de frunză sau de tulpină. Diferenţa esenţială este că ţelina de frunză şi ţelina de tulpină nu au bulb. În cazul ţelinei bulboase pentru consumator este importantă dimensiunea bulbului, netezitatea suprafeţei, rezistenţa şi aşezarea rădăcinii şi culoarea miezului.
Ţelina de frunză dezvoltă multă frunze, cotorul frunzelor este subţire. Frunzele proaspete se vând la legătură. Ţelina de tulpină este consumată pentru cotorul frunzei lungi.
1. Ţelina de iarnă, care are frunze galbene.
2. Ţelina verde. Frunzele acesteia se îngălbenesc artificial sau se consumă verde. Tulpinile acestui tip conţin mai puţine fibre şi au un gust mai intens decât cele de iarnă.
Recoltă buna şi îmbelşugată se poate obţine numai cu ajutorul seminţelor bune. De aceea vă recomandăm să cumpăraţi numai seminţe cu termen bun de valabilitate, proaspete şi pe cât posibil dintr-un magazin de specialitate. Nu are rost să vă complicaţi cu înmulţirea hibrizilor pentru grădina mică de legume, pentru că aceste soiuri nu se apropie de însuşirile plantelor originale. Seminţele de valoare îndoielnică, de origine necunoscută, trebuie să fie încolţite înainte de a le semăna, pentru că în acest fel puteţi observa dacă merită să fie semănate sau nu. În ceea ce priveşte depozitarea seminţelor din producţie proprie, acestea trebuie ţinute într-un vas cu închidere ermetică, într-un loc răcoros şi uscat. Pot tolera chiar şi temperaturi de până la minus 5 °C, însă la temperaturi peste 18-20°C, capacitatea lor de încolţire scade.