No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Despre fasole

Ultima modificare: 2010-09-20 | Primul publicat: 2010-09-17
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Despre fasole
Fasolea este usor de cultivat si poate fi depozitata dupa recoltare de-a lungul intregii ierni oferindu-ne o masa sanatoasa si delicioasa. Combina fasolea cu porumb, orez, sau alte cereale pentru a obtine un amestec de proteine complet. Fasolea uscata este bogata in vitamina B si acid folic, contine substante minerale care includ fier, seleniu, potasiu, magneziu si calciu, si are un continut ridicat de fibre.

 

Cand se planteaza fasolea?

 

Planteaza fasolea dupa ultimul inghet din regiunea in care locuiesti. Ar fi ideal sa astepti pana cand solul este bine incalzit (21-32 grade Celsius). Fasolea trebuie sadita direct in pamant.

Lasa un spatiu de circa 3,5 cm intre boabele de fasole. Poti distanta randurile la 36-90 cm in functie de echipamentul pe care il ai in dotare. Daca cultivi o cantitate mica de fasole pe care o vei recolta manual, spatiile dintre randuri trebuie sa fie mai mici. Daca folosesti un tractor, lasa spatii de 90 cm intre ele.

 

 

fasole verde
fasole


Observatii privind cultivarea fasolei


Fasolei ii va merge bine cel mai bine pe un sol mediu dar, ea va prospera chiar si pe soluri oarecum epuizate, deoarece are abilitatea de a fixa azotul in sol. Fasolea nu se comporta prea bine daca se adauga ingrasamant. Daca solul este acid, adauga var nestins inainte de plantare.

Daca plantezi fasole pentru prima data pe solul ales, asigura-te ca acoperi semintele cu inoculanti, bacterii fixatoare de azot din specia Rhizobium de care fasolea are nevoie pentru germinare (se gasesc in comert). Odata intrati in sol, inoculantii vor ramane acolo si se vor inmulti nelimitat, asa ca aceasta actiune se face o singura data, la inceput.

Acopera solul cu un strat protector de mulci la inceputul cresterii pentru a combate buruienile. Odata ce plantele s-au fixat bine, ele produc umbra impiedicand cresterea buruienilor.

 

Daunatorii si alte probleme

 

Omizile si larvele mustelor ataca uneori plantele tinere. Rariti plantele pentru a permite o buna circulatie a aerului. Prea multa ploaie poate duce la infestarea cu ciuperci parazite: rugini, mucegaiuri si mane. Evitati sa lucrati cand plantele sunt ude. Ingropati resturile vegetale de fasole in sol la sfarsitul fiecarui sezon si practicati rotatia culturilor. Printre cele mai pagubitoare viroze care ataca fasolea se numara mozaicul fasolei. Daunatorul cel mai des intalnit intr-o cultura de fasole este gargarita fasolei.

 

 

gargarita fasolei
Gargarita fasolei

 

Daca toamna este foarte umeda sau inghetul ameninta recolta, scoateti plantele din timp si finalizati uscarea acoperindu-le, cum ar fi de exemplu intr-o magazie, hambar sau pivnita. Boabele de fasole vor continua sa se maturizeze in pastai chiar daca ele sunt culese, asa ca nu iti fa griji prea multe daca ai de recoltat fasole nematurizata.

Fiind o planta ierboasa anuala, fasolea este foarte sensibila la inghet. Planteaza doar daca esti sigur ca nu exista pericol de inghet si recolteaza devreme daca este necesar, asa cum am descris mai sus,pentru a evita stricaciunile provocate de inghetul din toamna.

 

Intretinerea fasolei

 

Fasolea este foarte usor de intretinut in comparatie cu alte culturi. Trebuie doar plivita, udata si solul acoperit cu un strat protector pe durata intregului sezon de crestere. Fasolea este destul de rezistenta la seceta, dar pentru a obtine o recolta buna trebuie sa te asiguri ca plantele au suficienta apa in timp ce formeaza pastai si seminte.

 

Recoltarea fasolei

 

Boabele de fasole se recolteaza atunci cand suna in pastaie. Scoateti plantele din radacini cu mana. In mod traditional fasolea este scuturata prin batere pe un suport 12-17cm inaltime. Poti sa recoltezi manual pana la 5 acri de fasole dar, pentru o suprafata mai mare vei avea nevoie de un echipament specializat de recoltare atasat de tractorul tau.

Fasolea necesita treierare- scoaterea boabelor de fasole din pasai. Pentru cantitati mici, poti sa faci asta cu mana prin presarea pastailor deschise. O metoda traditionala este sa smulgi planta din radacina si sa o lovesti in interiorul unui butoi. Pentru cantitati mai mari ar fi recomandat, totusi, sa investesti intr-un echipament de treierat.

Dupa treierat, fasolea trebuie curatata si sortata. Pentru cantitatile mici, fa asta cu mana, folosind o sita si un uscator de par ca sa cureti resturile vegetale (sau un compresor de aer, daca ai asa ceva). Fasolea sfaramata poate fi data ca hrana animalelor de la ferma. Pentru recolte mari de fasole cumpara un curatitor de seminte.

Daca boabele sunt moi (musca una si vezi), continua uscarea lor pana cand se simt tari la muscat, inainte de a le depozita. Inghetarea fasolei inainte de depozitare omoara orice insecta ca de exemplu gargarita fasolei.

 

 

Boabe de fasole uscata
Boabe de fasole uscata

 

Depozitare si conservarea fasolei:


Depoziteaza fasolea uscata intr-un container uscat, rece, etans, departe de lumina soarelui. Fasolea este mai buna de consumat in acelasi an in care a fost recoltata, dar ea poate rezista cateva anotimpuri, daca este depozitata corespunzator.

 

Alegerea boabelor de fasole pentru cultura urmatoare


Fasolea se autopolenizeaza, asa ca nu este nevoie sa distantezi diferitele soiuri intre ele. Pastreaza pentru cultura din anul urmator doar semintele cele mai sanatoase si care se maturizeaza cel mai repede.


Tu ce zici?