No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Despre gulie

Ultima modificare: 2010-09-30 | Primul publicat: 2010-09-29
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Despre gulie
Gulia creste cu usurinta, este hranitoare si are un gust foarte bun. Daca va place telina, gulia are acelasi gust, cu o usoara aroma de nuca. Datorita continutului caloric scazut este recomandata in diete si regimuri alimentare.

Face parte din familia brassica si prefera vremea rece. Daca vremea iti permite, poti sa ai o recolta primavara si una toamna, insa cel mai bine se va dezvolta cand vremea este rece.

Gulia nu este o radacina. Tulpina creste deasupra nivelului solului si se ingroasa cu timpul. Ea poate fi consumata cruda sau gatita. O radacina de gulie contine 40 de calorii. Este o sursa bogata de vitamina C, fibre si potasiu.

 

Gulii in cos
Gulii in cos

 

Plantarea guliei


Semintele de gulie se planteaza in aer liber, dar daca sezonul de crestere este scurt,  o poti face si in interior, punand rasadurile in gradina cu cateva saptamani inainte de ultimul inghet.

Pentru o recolta de toamna, pune semintele in pamantul din gradina, planificand culesul la o saptamana sau doua dupa primul inghet. Planteaza semintele la aproximativ 1 cm adancime, in siruri duble cu distanta de aproximativ 50 cm intre ele. Mai tarziu, rareste plantele la aproximativ 12 cm una de alta. Gulia ajunge la maturitate in aproximativ 44-55 de zile

 

Gulii
Gulii

 

Cum sa cultivi gulia


Selecteaza un loc insorit si pune mult ingrasamant. Gulia nu trebuie plantata la adancime, deoarece tulpina creste la suprafata. Asigura-te ca solul este udat in mod regulat. Este rezistenta la frig si la inghetul de toamna tarzie, insa daca afara temperatura coboara sub 5 grade, poti sa o acoperi.

Recolteaza gulia cand tulpina este mai mare decat o minge de tenis. Frunzele de gulie sunt bune, ele pot fi adaugate in salate sau fierte, ca spanacul.


Tu ce zici?