No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 

Despre marar (II)

Ultima modificare: 2010-06-27 | Primul publicat: 2010-06-22
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Despre marar (II)
Mararul este originar din regiunile mediteraneene si est europene. Exact ca si coriandrul, planta are nevoie de climat cald, un sol fertil si bine drenat pentru a inflori. Are frunze verde inchis (crengute) care sunt rare si cu aspect de feriga.

Continuarea articolului: "Mararul (I)"


Selectia si depozitarea mararului

 

Atat mararul proaspat cat si semintele sunt disponibile pe piata tot timpul anului. Oricand este posibil, cumparati marar proaspat deoarece este superior in ce priveste aroma si bogat in multe vitamine vitale si antioxidanti precum beta caroten, vitamina C, folati etc.

Mararul proaspat ar trebui sa prezinte frunze de un verde vibrant si tulpini ferme. Ar trebui sa nu aiba nici o urma de zgarietura si nici de ingalbenire. Oricand este posibil, incercati sa cumparati marar care a fost crescut in mod organic deoarece va va da mai multa siguranta ca nu are reziduuri de pesticide.

Mararul proaspat ar trebui pus in frigider, tinut intr-o geanta cu fermoar sau impachetat intr-un prosop de hartie usor jilav. Trebuie folosit cat mai repede posibil deoarece isi pierde repede aroma si nutrientii daca este tinut pentru perioade mai lungi.

 

legatura de marar

 

Semintele de marar ca si uleiul de marar sunt disponibile pe piata. Semintele sunt folosite ca si condiment. Semintele de marar de buna calitate elibereaza aroma placuta, putin piperata cand sunt stranse intre degetul aratator si cel mare. In magazine, cumparati seminte intregi in loc de pudra deoarece adesea poate contine pudra contrafacuta.

Semintele de marar pot fi stocate intr-un loc rece, intunecat si uscat, in recipiente vidate pentru multe luni si pot fi macinate cu o masina manuala daca este necesar. Forma macinata si pudrata ar trebui pusa in congelator in recipiente vidate si ar trebui folosita cat mai rapid posibil deoarece isi pierde rapid aroma.

 

Utilizari medicale ale mararului


Frunzele de marar au proprietati carminative, antiseptice si digestive.

Uleiul esential de marar are utilizari terapeutice ca si anestezic si antiseptic local. Reduce de asemenea nivelul de zahar din sange in cazul diabetului, fiind totusi necesare si alte studii amanuntite pentru a-i determina rolul.

Uleiul de marar, extras din semintele de marar, a fost folosit in medicina traditionala ca si anti-spasmodic, carminativ, datator de pofta de mancare, medicament digestiv, dezinfectant, pentru a ajuta la secretia laptelui de san pentru mamele care alapteaza si pentru a combate simptome neurologice precum durerile de cap si iritabilitatea nervoasa.

Floarea de marar

Utilizari culinare ale mararului


Mararul proaspat ar trebui sa fie spalat temeinic in apa pentru a indeparta nisipul si mizeria si pentru a scapa de pesticide reziduale. Pentru a pastra aroma intacta, mararul este adaugat in general chiar inainte de prepararea retetelor.

  • Mararul a fost folosit in prepararea multor feluri de mancare populare in bucataria mediteraneana si europeana din cele mai vechi timpuri. Alaturi de alte condimente, este folosit pentru a spori aroma si gustul legumelor, puiului, pestelui, si felurilor cu carne.
  • Mararul a fost folosit si in prepararea supelor si sosurilor.
  • Mararul proaspat taiat si facut sote este un adaos excelent la salata verde.

Tu ce zici?