No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 

Despre mazare

Ultima modificare: 2010-09-29 | Primul publicat: 2010-09-28
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Despre mazare
Mazarea este una dintre legumele preferate ale copiilor si adultilor si este una dintre cele mai rezistente legume. Pe langa utilizarea in gastronomie mazarea mai este folosita si in medicina naturista in tratarea bolilor renale si a surmenajului fizic si psihic.

Unele soiuri mazare au nevoie de un suport pe care se catara. Va recomandam sa faceti un gard de suport ce va ajuta la pastrarea pastailor de mazare departe de sol, rezultand boabe mai curate. Aveti nevoie doar de un gard ieftin din sarma si cativa stalpi. Cititi instructiunile de pe pachet pentru a identifica ce pretentii are soiul de mazare pe care il cumparati. Mazarea se cultiva pentru boabe. Daca mazarea este foarte cruda poate fi consumata si pastaia.

 

mazare verde

 

Cultivare mazare


Mazarea este usor de cultivat. Selecteaza o zona din gradina ta de legume care are soare din belsug si sol bogat. Saditi boabele de mazare din momentul in care pamantul poate fi lucrat primavara. Plasati-le la o distanta de 3 cm . Va sugeram sa plantati randuri duble, la o distanta de 60 cm unul de altul, cu un suport pentru catarare plasat intre randuri. Aplicati ingrasamant imediat ce plantele incoltesc, pentru a le furniza un inceput de crestere accelerat, apoi aplicati la fiecare 3-4 saptamani.

 

mazare

 

Mazarea nu creste bine daca este seceta. Oricum, recoltele de toamna vor fi bune. Asigurati-va ca le plantati in asa fel incat sa aiba timp sa se maturizeze inainte de a veni gerul.

Recoltati mazarea cat timp este cruda. Daca este lasata pe planta prea mult, mazarea isi pierde gustul si devine tare.

In medie mazarea are nevoie de la 55 la 70 de zile pentru a se maturiza. Cele timpurii au mai putine seminte in pastaie - de obicei trei sau patru. Varietatile mai tarzii pot avea de la opt la zece seminte.

Culturile timpurii de primavara se realizeaza prin crearea unui deal sau unei movilite, ridicatura ajutand la pastrarea caldurii in sol. De asemenea, impiedica putrezirea semintelor in caz de apa in exces sau ploi. Plantele tinere de mazare sunt rezistente si vor supravietui chiar si la 0 grade C. Plantata de timpuriu, mazarea va supravietui inghetului, gerurilor usoare si stratului de zapada. Nu iubeste caldura. In vreme calduroasa, mazarea isi opreste sau incetineste cresterea.

 

Boli si daunatori:


Rasadurile constituie o hrana foarte cautata de pasari. Pe masura ce rasadurile cresc, pasarile vor ciuguli varfurile moi. Va recomandam sa montati sarma si plasa impotriva pasarilor.

Insectele vor ataca adesea pastaia de mazare. In mod ocazional poate aparea atacul cu afide.

Pe vreme umeda, melcii Limax vor manca pastaile.  Pentru a ii elimina, confectionati o capcana cu ajutorul berii: puneti bere intr-o sticla sau intr-un vas si ingropati vasul pana la gura in sol. Melcii sunt atrasi  de miros, vor cadea inauntru si se vor ineca.

Odata cu caldura si umiditatea verii, apar si bolile care pot afecta aceste plante, chiar inainte sau in timpul coacerii recoltei. Fungicidele pot fi folosite in zone cu caldura si umiditate mare.

 

Retete cu mazareTu ce zici?