No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Despre ridiche

Ultima modificare: 2010-09-30 | Primul publicat: 2010-09-27
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Despre ridiche
Ridichile se cultiva in Europa inca din antichitate. Nu se stie exact care este locul de provenienta al acestei legume dar se crede ca vine din zona Afganistanului. Inainte de introducerea cartofului in bucataria europeana, ridichea era unul dintre alimentele de baza.

Ridichile sunt folosite in salate sau pe tavile cu aperitive, culoarea lor adaugand un plus de aspect felurilor de mancare. Cresc repede si ocupa putin spatiu, de aceea sunt foarte intalnite in gradinile de legume.

Ridichile germineaza in cateva zile, de aceea multi gradinari le pun printre randurile de morcovi sau alte legume care au o perioada mai lunga de germinare. Cand morcovii incep sa creasca, le poti deja scoate si manca.

Pentru copiii care se ocupa cu gradinaritul este o leguma grozava, chiar daca multora dintre ei nu le place gustul, pentru ca se maturizeaza repede, nu trebuie sa astepte sa le recolteze decat aproximativ trei saptamani. Exista o mare varietate de ridichi dar cele mai intalnite au culoarea alb sau rosie. Chiar daca cea mai populara e ridichea rotunda, sunt si unele cu forma cilindrica sau care seamana cu forma morcovilor

 

Ridichi
Ridichi

 

Semanatul ridichilor


Semintele de ridiche se seamana la aproximativ 1 cm adancime, iar intre randuri trebuie pastrata o distanta de 3-4 cm. Se recomanda randuri duble, iar intre acestea distanta trebuie sa fie mai mare pentru a asigura un acces usor.

Este folosita des si metoda de semanare prin imprastierea semintei. Pregatiti o zona rectangulara si imprastiati semintele pe toata zona. Apoi, presarati usor sol afanat peste zona.

Daca vrei sa ai ridichi tot sezonul e bine sa plantezi la fiecare 2 saptamani, insa nu pe timpul verii, deoarece nu le place vremea caniculara. Ridichile ating maturitatea dupa 20-30 de zile. Unele varietati cilindrice necesita mai mult timp.

 

Cultivarea ridichilor


Ridichile cresc in diferite soluri dar, ca si alte legume, prefera solul bogat si bine pregatit. Adauga ingrasamant, iar dupa germinare rareste-le pentru a evita aglomerarea si pliveste-le mai ales in primele doua saptamani. Pastreaza solul umed. Uneori ridichile raman mici sau isi schimba forma rotunda, datorita aglomerarii sau umiditatii insuficienta.

Ridichile cresc si pe vreme rece, insa daca se anunta inghet poti sa acoperi in timpul noptii portiunea pe care ai plantat ridichi.

ridichi albe
Ridichi albe

 

Boli si daunatori

 

Cateodata insectele ataca frunzele, iar larvele pot distruge radacinile. Daca se intampla astfel, planteaza ridichile in alt loc.Tu ce zici?