No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Despre soia

Ultima modificare: 2010-10-05 | Primul publicat: 2010-10-04
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Despre soia
Soia se cultiva tot mai des in gradinile noastre datorita beneficiilor pe care le aduce sanatatii, fiind bogata in fibre, proteine si calciu. Acesta leguma provine din Asia de est.

Ca si alte legume pastaioase soia este usor de cultivat si are un randament mare. Planta necesita 85 de zile pana ajunge la maturitate. Pentru o recolta de mai multe saptamani incearca plantarea succesiva.

 

Cultura soia


Semanatul se face la distante de 5 cm intre seminte, pe randuri distantate la aproximativ jumatate de metru, de preferat pe randuri duble, iar intre  acestea se pastreaza o distanta putin mai mare. Dupa plantarea semintelor de soia, uda bine solul, si inca o data dupa 2-4 zile, doar daca nu a plouat. Plantarea trebuie sa se faca dupa ultimul inghet

 

Soia chinezeasca
Soia chinezeasca


Boabele de soia cresc usor, prefera soarele si vremea calda, precum si un sol bogat, cu mult azot. Solul trebuie mentinut umed pentru o crestere optima. Inainte de plantare, solul trebuie pregatit cu ingrasamant, iar apoi acesta trebuie aplicat cu regularitate. Recolteaza soia cand pastaile sunt pline. Pentru a scoate boabele, fierbe pastaile timp de 20 de minute, apoi lasa-le sa se raceasca. Soia poate fi conservata sau congelata. Soia este bogata in nutrienti. Dupa recoltare, plantele se pot pune in pamant ca ingrasamant.

Despre soia se stie ca este sensibila la inghet si frig. Nu se planteaza decat dupa cateva zile de la ultimul inghet. Toamna, acopera plantele noaptea daca temperatura scade sub 5 grade C

 

Plantatie de soia in Bolivia
Plantatie de soia in Bolivia

 

Boli si daunatori


Este afectata de gandaci si alte insecte, care pot fi evitate folosind insecticid. Iepurii vor ataca frunzele, asa ca, daca sunt iepuri in zona ta foloseste un gard.

Bolile sunt des intalnite, aparand odata cu venirea verii, a temperaturilor ridicate si umiditatii crescute, fiind recomandate fumigarile.



Tu ce zici?