No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 

Despre telina

Ultima modificare: 2010-09-30 | Primul publicat: 2010-09-28
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Despre telina
Telina este o leguma populara datorita rolului ei important pentru sanatate. Este foarte saraca in calorii, dar totusi contine importante vitamine si minerale. Printre efectele curative ale telinei enumeram scaderea tensiunii arteriale, detoxifierea organismului si intarirea sistemului imunitar.

Telina are calorii "negative". Ea este aproape lipsita de calorii deci vei avea o masa sau o gustare cu calorii negative! Efectele curative ale telinei sunt multiple. Printre acestea sunt: scaderea tensiunii arteriale, detoxifierea organismului si intarirea sistemului imunitar.

Telina nu se gaseste frecvent in gradinile noastre, in ciuda faptului ca este o prezenta foarte obisnuita in magazinele specializate. Motivul este ca e mai dificil de cultivat decat fructele si legumele de gradina obisnuite, avand nevoie de un sezon de crestere mai indelungat, de apa multa si temperaturi scazute. Fara conditiile si grija potrivita, frunzele telinei pot fi foarte uscate si foarte atoase.

Cu toata atentia si conditiile pretentioase de care are nevoie telina, exista gradinari care accepta provocarea. O mare parte dintre acestia cauta o varietate sau o leguma noua in fiecare an, ca pe o provocare. De ce sa nu faci din cultivarea telinei urmatoarea ta provocare?

Telina isi are originea in bazinul mediteranean, fiind cultivata de mii de ani. A mai fost utilizata in multe alte imprejurari in timpul antichitatii, inclusiv in medicina sau la inmormantari.


Plantarea telinei

 

Iti recomandam sa plantezi rasaduri in interior. Semintele de telina sunt foarte mici, dificil de sadit si rasar mai tarziu. Mai mult, sezonul de crestere mai lung poate necesita un inceput in interior.

Sadeste seminte in ghiveciuri sau in recipiente individuale. Cum semintele de telina sunt foarte mici, pune cat de putine posibil in fiecare ghiveci, iar dupa ce au incoltit si sunt destul de mari pentru a rasari, indeparteaza rasadurile cu exceptia a doua sau trei dintre ele. Deoarece continua sa creasca, lasa doar una in fiecare ghiveci, apoi transplanteaza-le afara dupa ultimul inghet din zona ta. Lasa spatiu intre plante de 30 cm, iar intre randuri de 60-70 cm.

 

Cresterea si ingrijirea telinei


 

planta de telina
Planta de telina

 

 

Telina necesita multa hrana si apa in timpul intregului sezon de crestere, in special pe vreme uscata. Daca nu primeste destula, tulpinile vor fi mici si uscate.

Plantele trebuie cultivate la soare si pe un sol bogat de gradina. Adauga compost si gunoi de grajd din belsug in jurul plantelor pentru a retine umezeala si fertilizeaza in mod regulat, iar mulci atat cat e nevoie, pentru a ajuta la retinerea umiditatii solului. Albiti tulpinile interioare (astfel se distruge clorofila din ele si devin mai dulci) legand toate tulpinile in manunchi cu sfoara. Telina ajunge la maturitate in aproximativ 120-140 de zile.

Telina este predispusa atat la inghetul de toamna cat si la cel de primavara. Planteaza telina afara dupa ultimul inghet din zona ta. Deoarece perioada de crestere este foarte lunga, fii pregatit sa o acoperi toamna timpuriu pentru a o feri de inghet chiar inaintea maturizarii plantei. Daca inghetul afecteaza planta, tulpinile interioare pot fi totusi bune.

 

Boli si daunatori


O gama larga de insecte si alti daunatori sunt atrase de telina. Acestea includ melcii Limax, afida, cosasul de frunze, musca de telina si multe altele.

Mana si patarea frunzelor sunt cele mai obisnuite probleme. Despicarea tulpinelor este rezultatul vremii uscate si a umezelii prea putine. Ca si la multe plante, mana apare cel mai frecvent pe vreme umeda si trebuie tratata din timp cu fungicide. Bacteriile pot de asemenea cauza putrezirea centrului tulpinei.

 

Recoltarea telinei

 

Recolteaza dupa ce tulpinile au ajuns inalte de 30 cm sau mai mult. Cele exterioare pot fi aruncate sau folosite la supa daca nu sunt atacate de insecte. Frunzele de telina interioare sunt mai sensibile si au un gust mai bun negatite.


Tu ce zici?