No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 

Despre varza

Ultima modificare: 2010-11-03 | Primul publicat: 2010-06-23
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Despre varza
Varza este una dintre cele mai vechi legume consumate de catre om. Originara din bazinul marii mediterane, era pentru alchimisti materia prima a alimentelor. Cato cel Batran a laudat virtutile varzei spunand ca "varza intrece orice alta leguma"

 

In mod structural, aceasta leguma este compusa din frunze suprapuse in straturi compacte dandu-i o forma rotunda sau globulara. Multe varietati sunt cultivate avand culoarea verde, rosu purpuriu si savoy (frunze crete).

Bok choy sau "varza chinezeasca" este aparet similara, dar este derivata din specii diferite din acelasi gen brassica. Bok choy este distinsa prin sabloanele de crestere puternice; are frunze scurte si compacte; si intreaga planta are o forma lunga si cilindrica.

 

 

 

Bok choy
Bok choy

 

Beneficiile verzei


  • Varza cu frunze proaspete, intunecate si verzi este incredibil de hranitoare si saraca in grasimi si calorii (Furnizeaza doar 25 cal/100g).
  • Este adapostul multor fito-chimicale precum thiocyanat, indole-3-carbinol, lutein, zeaxanthin, sulforafan si isothiocyanati. Acesti compusi sunt antioxidanti puternici si sunt cunoscuti ca folositori in protectia impotriva cancerului la san, colon si prostata si la reducerea nivelului de LDL sau "colesterol rau" din sange.
  • Varza proaspata este o excelenta sursa de antioxidanti naturali, vitamina C. Furnizeaza aproximativ 61% din RDA. Consumul regulat de hrana bogata in vitamina C ajuta corpul sa-si dezvolte rezistenta impotriva agentilor infectiosi si sa vaneze radicalii liberi pro-inflamatori si daunatori.
  • Este de asemenea bogata in multe vitamine esentiale precum acidul panthotenic (vitamina B5), pyridoxina (vitamina B-6) si thiamina (vitamina B-1). Aceste vitamine sunt esentiale in sensul ca trupul nostru trebuie sa le ia din surse externe.
  • De asemenea, contine o cantitate mare de minerale precum manganul, fierul si magneziul. Potasiul este o componenta importanta a celulei si a fluidelor corpului care ajuta la controlul pulsului si a presiunii sangelui. Manganul este utilizat de corp ca si co-factor pentru enzima antioxidanta dismutaza superoxida. Fierul este necesar pentru formarea globulelor rosii.
  • Varza este o sursa buna de vitamina K, furnizeaza aproximativ 63% din nivelurile RDA.

 

 

varza clasica
varza clasica

 

Selectia si depozitarea verzei


Varza crescuta conventional pot fi supuse insecticidelor pentru a evita infestarea cu boli sau daunatori. De aceea, spalati varza bine in apa sarata pentru 30 de minute, spalati-o din nou in apa curata pentru a indeparta praful, daunatorii, ouale  si orice insecticide reziduale.

Folositi varza cat timp este proaspata pentru a obtine beneficii maxime de sanatate. Oricum, ea poate fi tinuta in frigider pentru cateva zile in stare proaspata.

 

Utilizari culinare a verzei


  • Varza curatata temeinic poate fi mancata cruda, de fapt, este foarte nutritiva.
  • Frunzele crude foliate sau rase sunt adaugate la salata de legume.
  • Frunzele intregi ajustate pot merge la sandwichuri si la burgheri vegetarieni.
  • Varza fiarta inabusit, ceapa, usturoiul, ardeiul gras si ardeiul iute verde amestecat cu orez fiert in aburi si sos de soia/ardei iute/rosii este unul din felurile preferate de mancare (Chowmein) in China si alte regiuni sud-est asiatice.
  • De asemenea, se foloseste pentru a prepara un fel de supa prin adaugarea sucului de sfecla si iaurtului. Supa este cunoscuta drept bors si este populara printre natiunile est-europene.

 

Profilul de siguranta a verzei


Varza poate contine "goitrogen", un compus bazat pe plante, gasit mai ales la legumele crucifere precum conopida, broccoli etc si poate cauza umflarea glandei tiroide trebuind evitata la persoanele cu disfunctionalitati tiroidiene. Totusi, ea poate fi folosita in mod liber la persoanele sanatoase.


Tu ce zici?