No SSO cookie

Mo

Tu

We

Th

Fr

Sa

Su

 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 
 

Ghimbir

Ultima modificare: 2010-10-15 | Primul publicat: 2010-10-15
(0/ 0)
Listeaza articol » Trimite articol »
Ghimbir
Ghimbirul, aceasta planta tropicala, care necesita multa caldura si umiditate, poate gasi un adapost temporar intr-un locsor partial umbrit al gradinii tale de vara. Cultura in ghiveci este mai practica pentru o perioada mai lunga de crestere.

Conditii generale de cultivare


Cel mai bun mod de a incepe cultura de ghimbir este de a cumpara un rizom proaspat (nu uscat sau inghetat) de la magazin, la inceputul primaverii. Se taie rizomul in doua sectiuni, dar destul de lungi incat sa includa mai multi muguri bine dezvoltati si sanatosi. Se lasa sectiunile sa se usuce pentru o zi sau doua, apoi se planteaza in pamant fertil si bine drenat, aproape de suprafata.

Se uda moderat pana ce rasare varful plantei, altfel ar putea sa mucegaiasca. Odata realizat acest lucru, se uda planta cat mai mult, se fertilizeaza solul lunar si se pastreaza umbra deasupra locatiei. Daca i se ofera spatiul necesar, ghimbirul poate ajunge la o inaltime de 1,2 metri. Adu planta in interior inainte ca temperatura sa scada sub 10 grade Celsius.

Rizomii de ghimbir pot mucegai in sol rece si umed. Lasa cateva luni inainte de a recolta, pentru a permite rizomilor sa ajunga la marimea adecvata. Cu grija, noi sectiuni pot fi recoltate in timp ce restul va continua sa creasca.


Radacina de ghimbir
Radacina de ghimbir.

 

Caracteristici importante


Ghimbirul este o planta planta tropicala originara din Asia, fiind unul dintre cele mai cunoscute si folosite condimente.

 

Boli ghimbir:


Rizomul este predispus la inghetul radacinii in conditii reci si umede.

 

Utilizari ghimbir:


Rizomul proaspat sau inghetat este ras si folosit in retere estice in supe, amestecuri prajite si alte mancaruri de carne de porc sau pasare si fructe de mare. Rizomul glasat de ghimbir este un desert asiatic popular. Lastarii tineri sunt de asemenea comestibili. Traditia culinara vestica foloseste ghimbirul uscat si macinat la prajituri, bomboane si budinci.


Tu ce zici?