Am auzit ca se pot planta cartofi in ghivece. E adevarat? Si daca da care e procedura de lucru?
Cartofii se pot planta fie intr-o galeata sau in saci din material plastic inchis la culoare, care se incalzesc rapid. Pe fundul vasului trebuie sa faceti niste gauri care asigura scurgerea apei. Apoi puneti un strat de pietris pentru drenaj, un strat de 15 cm de pamant de calitate. Puneti apoi 3-4 cartofi de cultura. Dupa ce lastarii au aproximativ 10 cm inaltime ingropatii in pamant. Lasati sa se vada doar varfurile frunzelor.
Ghimbirul, aceasta planta tropicala, care necesita multa caldura si umiditate, poate gasi un adapost temporar intr-un locsor partial umbrit al gradinii tale de vara. Cultura in ghiveci este mai practica pentru o perioada mai lunga de crestere.
Conditii generale de cultivare
Cel mai bun mod de a incepe cultura de ghimbir este de a cumpara un rizom proaspat (nu uscat sau inghetat) de la magazin, la inceputul primaverii. Se taie rizomul in doua sectiuni, dar destul de lungi incat sa includa mai multi muguri bine dezvoltati si sanatosi. Se lasa sectiunile sa se usuce pentru o zi sau doua, apoi se planteaza in pamant fertil si bine drenat, aproape de suprafata.
Se uda moderat pana ce rasare varful plantei, altfel ar putea sa mucegaiasca. Odata realizat acest lucru, se uda planta cat mai mult, se fertilizeaza solul lunar si se pastreaza umbra deasupra locatiei. Daca i se ofera spatiul necesar, ghimbirul poate ajunge la o inaltime de 1,2 metri. Adu planta in interior inainte ca temperatura sa scada sub 10 grade Celsius.
Rizomii de ghimbir pot mucegai in sol rece si umed. Lasa cateva luni inainte de a recolta, pentru a permite rizomilor sa ajunga la marimea adecvata. Cu grija, noi sectiuni pot fi recoltate in timp ce restul va continua sa creasca.
Ghimbirul este o planta planta tropicala originara din Asia, fiind unul dintre cele mai cunoscute si folosite condimente.
Boli ghimbir:
Rizomul este predispus la inghetul radacinii in conditii reci si umede.
Utilizari ghimbir:
Rizomul proaspat sau inghetat este ras si folosit in retere estice in supe, amestecuri prajite si alte mancaruri de carne de porc sau pasare si fructe de mare. Rizomul glasat de ghimbir este un desert asiatic popular. Lastarii tineri sunt de asemenea comestibili. Traditia culinara vestica foloseste ghimbirul uscat si macinat la prajituri, bomboane si budinci.
Alatura-te comunitatii noastre. INREGISTRAREA e foarte simpla. Trebuie doar sa-ti alegi un nume de utilizator, scrie adresa ta de e- mail, parola preferata si asteapta mailul de confirmare. Odata ce ai confirmat contul, lucrurile devin tot mai simple. Bine ai venit!